У Богодухівській громаді на Харківщині затримують зарплати освітянам

У Богодухівській громаді на Харківщині затримують зарплати освітянам

У Богодухівській громаді на Харківщині затримують зарплати освітянам
. Джерело: Богодухівська міська рада

Працівники освітніх закладів Богодухівської територіальної громади з початку року не отримують заробітну плату. Проблема виникла у процесі передачі майна від райради до громади.

За словами голови Богодухівської райдержадміністрації Анатолія Рисцова, адміністрація зробила все вчасно, і проблема виникла на рівні взаємодії адміністрації та новообраного міського голови.

"Район передав заклади освіти в громаду у грудні 2020 року. Треба було вчасно створити структурні підрозділи для того, щоб ці структурні підрозділи затвердили у себе мережу освітніх закладів, відкрили рахунки і вчасно сплачували заробітну плату. На момент передачі проблем з виплатами не було. В сусідніх районах ці ризики були не допущені через те, що була гарна взаємодія держадміністрації з обраними головами", — сказав Рисцов.

Секретар Богодухівської міської ради Рамаз Гамбарашвілі пояснив, що затримка сталася через дуже короткий термін на оформлення повноважень нових громад.

"Міська рада прийняла у власність 18 шкіл та 9 дитячих садочків. 15 січня створили централізовану бухгалтерію. Зі створення бухгалтерії можна починати займатися цими питаннями (виплатами — ред.). До Богодухівської об’єднаної територіальної громади було приєднано 2 селищні та 19 сільських рад, на території яких розташовані 2 селищні і 7 сільських закладів дошкільної освіти. Фактичне прийняття цих закладів відбулося 29 січня", — сказав Гамбарашвілі.

За його інформацією, зарплату усім освітянам виплатять протягом тижня.

"Зараз над цим активно працює міськрада, і в кінці цього тижня — на початку наступного будуть виплачені усім заробітні плати", — наголосив секретар міськради.

Фахівець з питань децентралізації Віктор Нестеренко говорить, що проблеми з початком роботи виникають в тих громадах, які відтягували процес передачі майна.

"Ми, Центр розвитку місцевого самоврядування, з липня рекомендували громадам забирати майно з районного рівня. Проте не в усіх громадах ці процеси відбувалися поступово, без катаклізмів. Тому деякі громади несвоєчасно забрали майно, не створили відділи освіти, не призначили керівників. У Богодухівській громаді проблеми виникли ще з найперших сесій, коли не знайшли спільної мови між собою депутати з міським головою, трохи затримали призначення секретаря, начальників відділів", — повідомив Нестеренко.

На його думку, місцеві депутати та керівники громад не розуміють, що більша частина відповідальності з цього року лежить саме на них.

"Іноді включаються політичні моменти. На жаль, не всі депутати розуміють, що політика має закінчуватися до входу в сесійну залу. Після цього має бути відповідальність перед мешканцями. Ці випадки показують неготовність керівників громад, депутатів до того, що відбувається і що вони мають робити згідно з реформою децентралізації. І головне — ми не звикли до відповідальності сільських, селищних та міських рад. Не звикли і керівники, і люди. Немає податків? Це тепер не проблема райрад чи райдержадміністрацій", — зазначив фахівець з децентралізації.

На початок