У громаді на Харківщині водій маршрутки посварився з учасницею АТО через пільговий проїзд

У громаді на Харківщині водій маршрутки посварився з учасницею АТО через пільговий проїзд

У громаді на Харківщині водій маршрутки посварився з учасницею АТО через пільговий проїзд
. gortransport.kharkov.ua

Пільговикам з сіл, які входять до Липецької громади, з початку року видають талони на проїзд в автобусах. Розрахунок — чотири талони жителю громади на місяць. Питання компенсації пільгового проїзду в громаді набуло розголосу після конфлікту учасниці АТО та водія автобусу.

Про конфлікт з водієм маршрутки у спільноті села Стрілеча у Facebook написала донька військовослужбовиці Вікторії Літвиненко. Допис активно коментували жителі громади.

Старший солдат Нацгвардії Вікторія Літвиненко, яка має статус учасниці бойових дій, розповіла Суспільному, що користується пільгою з 2016 року, і дотепер не мала проблем з проїздом. 7 лютого з водієм маршрутки стався конфлікт.

"Він мене повіз і сказав звертатися до сільради за талонами... І все це з криками", — згадує Літвиненко.

Маршрут, яким їздить автобус №1192 Стрілеча-Харків, — єдиний прямий за цим напрямком. Вартість проїзду — 25 гривень.

"Тільки після того, як я попросила копію рішення та письмову відмову возити мене для звернення до суду, він подзвонив перевізнику і почав говорити, але це якось дивно. Що казав перевізник не знаю, але потім сказали, що все, питання вирішене", — розповіла Вікторія Літвиненко.

У Липецькій сільській раді, куди входить село Стрілеча, діють правила: всім пільговикам громади видають чотири талони на чотири поїздки місяць. Їх видають кожні три місяці, талони дійсні упродовж року, розповів Суспільному голова Липецької сільської громади Олексій Слабченко.

"Домовилися, що Вікторія братиме талони, які видає сільрада... Інші поїздки перевізник компенсуватиме самостійно", — сказав Слабченко.

Це також підтвердив перевізник Михайло Солопов, який обслуговує маршрут №1192.

"В телефонному режимі все вирішили. Нехай їздить. У мене до водія претензій немає. Я в нього все розпитав", — сказав Солопов.

У Липцях талони давно діють, говорить Солопов: "Люди там звикли. А для інших (сіл громади — ред.) — це тепер нововведення. Почалося все з лютого".

Водночас він запевняє, що жодному з пільговиків, які їхали без талонів, у проїзді не відмовляли.

"Наразі збираємо талони, які видала сільська рада. Говоримо, щоб отримували їх... Поки в проїзді жодного разу не було відмовлено", — сказав Солопов.

За словами голови громади Олексія Слабченка, в 16 населених пунктах громади живуть 13 тисяч людей. Пільговиків — 4,5 тисячі. Раніше сільради, які увійшли до громади, самостійно вирішували питання пільг. Цьогоріч у бюджеті Липецької громади на компенсації для перевезення пільговиків заклали 800 тисяч гривень.

"Нам компенсація ніяка не передбачена, тому те, що у нас є, ми розподіляємо рівномірно між усіма пільговиками. Це приблизно 800 тисяч. А перевізникам потрібно втричі більше. Ми не в змозі просто йому перерахувати, щоб усі їздили безкоштовно. Тому були введені талони для всіх жителів громади. Нікого ця система не влаштовує — ні сільську раду, ні людей, нікого. Але через те, що грошей немає — вимушені", — пояснює Слабченко.

Якщо пільговик користується місцевим автобусом, але не проживає на території громади, талон йому не видадуть, і у такому випадку проїзд потрібно сплачувати.

На початок