У районі ХТЗ вимикають світло: жителі просять передати мережі до обленерго

У районі ХТЗ вимикають світло: жителі просять передати мережі до обленерго

У районі ХТЗ вимикають світло: жителі просять передати мережі до обленерго
. Суспільне Харків

Ольга Калачова готує під світлом ліхтаря. Її квартира — одна з понад трьохсот, які живляться від електромереж верстатобудівного заводу. На підприємстві пояснюють: відключення стаються через зношеність обладнання. Мешканці просять передати мережі компанії "Харківобленерго".

Будинок, у якому мешкає сім'я Ольги, — один з тринадцяти на ХТЗ, які живляться від електромереж Харківського верстатобудівного заводу. Два тижні тому на підприємстві обірвався кабель, світла позбавили понад триста квартир.

Домашні улюбленці Ольги — папуги — першу добу без світла заснули раніше, ніж зазвичай.

"На другу добу вони, схоже, зрозуміли, що світла довго не буде, і почали крилами махати. Особливо жовтенька, Мілана, бідолашна, аж усе пір'я порозліталося", — розповідає Ольга.

Півтора року тому міськрада вирішила передати електромережі заводу на баланс обленерго, розповів речник компанії Володимир Скічко. Умова: завод має відновити підстанції та кабельні мережі, а також відремонтувати внутрішньобудинкові мережі та встановити лічильники.

Технічний директор заводу Володимир Зайцев повідомив, що грошей на це не мають.

"Три мільйони. Це борги заводу не за один рік. Ці борги утворилися через втрати електроенергії", — сказав Зайцев.

"Я не задоволена тим, що ми дуже залежимо від заводу. Ми страждаємо, тому що в нього купа боргів. Зараз би я не була проти, якби нас відв'язали від цього заводу, щоб нас узяли до обленерго", — говорить мешканка будинку Калачова.

На лічильники та ремонт електромереж у будинках, які належать місту, обіцяють передбачити кошти в міському бюджеті — це близько 3 млн грн.

Коли почнуть та завершать ремонт, термінів не вказують. Будинок на вулиці Верстатобудівній — єдиний з 13 місту не належить, його власник сам завод. Чи торкнеться реконструкція електромережі цього будинку, у повідомлення міськради не сказано.

Що відомо

  • Аварія на території верстатного заводу сталася 23 січня. Бригада обленерго приїхала ремонтувати кабель після того, як люди вийшли з протестом та перекрили дорогу. Мережі ремонтували.
На початок