Мінкульт хоче заблокувати NewsOne, ZIK та "112 Україна" ще й на YouTube

Мінкульт хоче заблокувати NewsOne, ZIK та "112 Україна" ще й на YouTube

Мінкульт хоче заблокувати NewsOne, ZIK та "112 Україна" ще й на YouTube
. Facebook О. Ткаченка

Міністерство культури та інформаційної політики направить до компанії YouTube прохання закрити сторінки телеканалів NewsOne, ZIK, "112 Україна".

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі Суспільного.

"Ці канали – в ефірному, супутниковому, чи в інтернет-трансляціях – представляють інформаційну загрозу національній безпеці України, оскільки є не ЗМІ чи звичайним мовником, а частиною пропагандистської війни Росії проти України", – розповів Ткаченко.

Міністр наголосив, що Україна не має права вимагати у сервісу відеохостингу рішення про блокування підсанкційних каналів, адже компанія керується власною інформаційною політикою. Проте завданням державних органів влади є проінформувати адміністрацію YouTube про небезпеку, яку становлять підсанкційні канали та причини, через які було прийняте відповідне рішення РНБО.

"У YouTube своя політика, і ми маємо донести до компанії рішення РНБО, а далі вже вона прийматиме рішення", – пояснив Ткаченко.

Що відомо

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака.
  • Також під санкції потрапили канали "112-Україна", "ZIK" та "NewsOne". Їхню трансляцію було припинено за пів години після публікації указу президента.
  • Міністр культури Олександр Ткаченко прокоментував санкції, запроваджені проти телеканалів та їхнього власника, депутата від ОПЗЖ Тараса Козака, повідомивши, що рішення про це зріло давно.
  • Співробітники Офісу президента назвали законними санкції Ради національної безпеки та оборони проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Натомість Козак назвав блокування каналів "політичною розправою".
  • У Нацраді повідомили, що ліцензії заблокованих телеканалів Козака все ще діють, анулювати їх можливо лише в судовому порядку.
  • Спікер парламенту Дмитро Разумков утримався під час голосування РНБО щодо санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Своє рішення він пояснив тим, що не почув додаткових аргументів від СБУ, на підставі обґрунтування якої ухвалювалося це рішення, а саме голосування було письмовим.

На початок