"Завдяки їм ми відновили незалежність". У Сумах вшанували пам'ять Героїв Крут

"Завдяки їм ми відновили незалежність". У Сумах вшанували пам'ять Героїв Крут

"Завдяки їм ми відновили незалежність". У Сумах вшанували пам'ять Героїв Крут
. Суспільне Суми

Пам'ять Героїв Крут вшанували 29 січня в Сумах. О 9.00 до меморіальної дошки на вулиці Героїв Крут прийшли представники міської ради та обласної адміністрації. О 12-тій тут же зібралися ще сім сумчан.

"Ми в 91-му році не здобули незалежність, ми її відновили завдяки цим хлопцям, завдяки їхнім звитязі і подвигу. Мені дещо прикро, що мало людей прийшло сьогодні. Навіть цей будинок, величезний будинок на Героїв Крут, 36, тут живе велика кількість людей, яким нічого не вартувало спуститися, підійти до пам’ятної дошки і вшанувати пам'ять", - говорить сумчанка Тетяна Гринько.

Голова крайового відділення товариства "Просвіта" Віктор Казбан згадує: "Я опинився в одному селі біля станції Крути, в кінці 80-х. Там мої друзі жили. І от під час знайомства з місцевими жителями бабусі з переляку крутили головами: "Ви нікому не кажіть: це - станція Крути. Так тут свого часу повбивали хлопців". Я зробив висновок, що які б часи не були, які б заборони не були, але пам'ять про героїчний подвиг українських хлопців, які стали на захист своєї рідної землі весь час була в пам'яті людській".

Що відомо

  • Бій під Крутами відбувся 29-го січня 1918 року біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів від Києва.
  • Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.
  • Наступ ворога було зупинено - і російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ.
  • Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір.
На початок