Рішення Шевченківського комітету не переглядається, але готові до дискусії: відповідь Євгена Нищука на відкритий лист

Ексклюзивно
Євген Нищук. Фото: Євген Нищук/Facebook

Рішення Шевченківського комітету переглянути не можна, але він готовий до публічної дискусії щодо зміни положень задля того, щоб досягти "консолідованої думки".

Про це у коментарі для Суспільне Культура розповів голова Шевченківського комітету Євген Нищук.

Раніше повідомлялося, що авторки проєкту Musica Sacra Ukraina від Open Opera Ukraine звернулись із відкритим листом до комітету Шевченківської премії, щоб привернути увагу до застарілих норм. Згідно з ними, отримати премію можна лише за виконання або написання твору, але немає можливості відзначення багатокомпонентних проєктів, що презентують і кураторську діяльність.

У відповідь на це звернення Нищук повідомив, що комітет готовий іти назустріч публічним обговоренням і ближче до другого туру премії організувати круглий стіл, куди залучають як членів комітету, так і митців та тих людей, які готові дискутувати.

"Рішення [комітету] не переглядаються, але ми готові до цієї публічної дискусії", — додав він.

Голова Шевченківського комітету зауважив, що теза про те, що положення премії не переглядали десятки років, неправильна, оскільки окремі пункти переглядають майже що два роки. Однак саме ті, які стосуються музичного мистецтва, дійсно уже давно не оновлювали, оскільки не було "консолідованої позиції"

Нищук зазначає, що зараз дійсно згідно з положеннями пріоритетність є для відзначення саме митців, а не кураторів мистецьких проєктів.

"Це дискусійний момент. Бо я можу підтримувати цю ситуацію, а багато авторів ратують, що суть цієї премії якраз має бути на боці творців. Тому що куратори більш активні, а творці часто творять і не думають, як далі це просувати, вони навіть не знають, як подавати свої проєкти на премію", — зауважив він.

За словами Нищука, саме тому комітет прагне дати можливість для фахового обговорення цієї проблеми. Але оскільки це дорадчий орган, то він не може ухвалювати якісь правки. Однак за наявності "консолідованої позиції щодо положень", комітет зможе подати оновлений варіант на розгляд президенту.

"Так, внесення змін потребує певного часу, юстування, але я абсолютно рухомий у цій ситуації", — повідомив він.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок