"Вонка" в Україні: чи справді фільм несподіваний і чи може стати новою різдвяною класикою (рецензія)

Один із найочікуваніших фільмів року — "Вонка" — фентезі-мюзикл про пригоди молодого Віллі Вонки — винахідника, фокусника і шоколатьє з книги "Чарлі і шоколадна фабрика" Роальда Дала. Головну роль у стрічці зіграв Тімоті Шаламе ("Дюна", "Маленькі жінки"), а режисером став Пол Кінг ("Пригоди Паддінгтона").

Журналістка Суспільне Культура Альона Шилова переглянула стрічку та розповідає, чому у фільму є всі шанси стати новою різдвяною класикою.

Коли у мережі з'явився перший тизер фільму "Вонка" глядачі були налаштовані скептично — персонаж Віллі Вонки, відомий з книги "Чарлі і шоколадна фабрика" та її екранізацій, явно не вимагав окремого приквелу про себе. Окрім того, частина користувачів із сумнівом поставилися до вибору на головну роль Тімоті Шаламе — мовляв, той занадто сильно кривляється у новому образі. У TikTok навіть набув популярності мем із вирізаною реплікою Шаламе з трейлера: You see, I'm something of a magician, inventor, and chocolate-maker ("Бачите, я щось на кшталт фокусника, винахідника і виробника шоколаду").

Тож коли почали з'являтися перші відгуки на стрічку, самі автори рецензій були здивовані — адже головним словом у текстах стало "несподіваний" ("несподівано веселий", "несподівано хороший", "несподівано захопливий").

Це правда, що фільм, від якого ніхто не очікував нічого, має усі шанси стати новою різдвяною класикою. По-перше, за останні роки у великих студій ніяк не виходило створити новий кінематографічний гіт для зимових свят: у 2018-му був масштабний "Лускунчик і Чотири королівства", який розкритикували за слабкий сценарій, у 2021 році "Хлопчик на ім'я Різдво" — значно сильніший приклад на рівні історії, але недостатній на рівні видовищності та яскравої картинки (що, звісно, є питанням бюджету). Тож у цьому сенсі "Вонка" є ковтком свіжого повітря. Він яскравий, але не вириває глядачам очі своїми кольорами, у ньому є атмосфера казки — поєднання елементів магії та реального світу, і атмосфера Різдва. Хоча персонажі фільму ніколи не згадують про зимові свята і це не є частиною сюжету, але вулиці вкриті снігом, герої п'ють теплий шоколад, а магічні та дивні події ще більше підкріплюють зв'язок із Різдвом. Тож недивно, що творці стрічки обрали саме цей сезон для її релізу — не фокусуючись на темі зимових свят, "Вонка" ідеально вписується у категорію різдвяних фільмів.

тімоті шаламе, Нова різдвяна класика: рецензія на фільм "Вонка"

За сюжетом молодий Віллі Вонка прибуває до маленького містечка, що славиться своїми магазинами з шоколадом. Саме там юний дивак хоче відкрити власну крамницю і ділитися своїми солодощами з людьми.

Вонка Тімоті Шаламе — чарівний та кумедний. Він розвіює увесь скептицизм глядачів ще зі своєю першою появою на екрані й не відпускає до самого кінця. Враховуючи характер персонажа Вонки — дивакуватий, трохи нерозважливий та по-хорошому божевільний, то зіграти таку роль, щоб це виглядало органічно, а не карикатурно — непросте завдання. Шаламе вдається втриматися на правильному боці важелів: його Вонка чарівно-дивакуватий, а не гротескно-навіжений. І, ймовірно, саме його трактування персонажа найбільше відгукнеться дітям. Враховуючи, що у "Чарлі та шоколадній фабриці" 2005 року герой Джонні Деппа більше викликав напругу своєю дикою усмішкою і блідою шкірою, а екранізацію 1971 року дітям навряд чи буде цікаво дивитися (щонайменше через старість зображення), то на контрасті з ними Шаламе виглядає кумедним чарівником, з яким хочеться дружити.

Змінюється також і передісторія героя. У фільмі 2005 року був моторошно-сумний фрагмент, який показував, що в дитинстві Вонка жив із батьком-дантистом, який забороняв йому їсти цукерки. У цій же версії дитинство хлопчика більш щасливе — хоч він живе на маленькому пароплаві та не має зайвих коштів, Вонка проводить свої дні поруч із мамою, яка сильно його любить і готує найсмачніший шоколад. Власне, втілити мамину та свою дитячу мрію і стає головною мотивацією Вонки. Такі зміни явно йдуть на краще для сюжету й окреслюють чітке розуміння персонажа.

Надалі пригоди Вонки закручуються так: його мрії про відкриття магазину стикаються з перепоною — трьома шоколадними магнатами, які не планують терпіти конкурента. Окрім того, Вонка потрапляє трудове рабство (трохи несподіваний поворот для дитячого фільму, але обіграно це кумедно) до персонажки Олівії Колман — підлої власниці пральні.

Працюючи на пральні, Вонка знайомиться з дівчинкою на ім'я Нудля — сиротою, яка втратила будь-яку надію на щасливе життя. Нудля стає прекрасним сценарним балансом для Вонки. Герой Шаламе явно має яскраву уяву і живе у власному світі (це дотепно обігрується через музикальні номери та його манеру говорити), та, незважаючи на весь шарм, глядачам може бути трохи складно під'єднатися до нього на емоційному рівні, бо така поведінка не близька більшості людей. Натомість Нудля є своєрідною провідницею між Вонкою та глядачами. Вона — кмітлива дівчинка із саркастичним почуттям гумору, яка часто реагує на дивацтва Вонки саме так, як реагувала б пересічна людина: вона не вірить у його історії про оранжевого гномика, ставиться насторожено та трохи скептично до його шалених ідей — і загалом є таким собі уособленням більш приземлених поглядів на життя. Але Нудля так само хоче вірити у магію і щиро радіє, коли Вонка наповнює її життя пригодами.

У фільмі багато музичних номерів та пісень — всі вони поставлені гарно та гармонійно, є більш гучні сцени, з великою кількістю акторів та масштабною хореографією, і також є більш "тихі" музичні номери, які зводяться до двох персонажів. У них багато кольору та цікавих візуальних елементів (наприклад, коли Нудля літає на повітряних кульках), але, правду кажучи, "Вонка" чудово працював би і не як мюзикл. Через музичні номери хронометраж фільму досягає двох годин, що у певний момент починає відчуватися занадто довгим. Особливо з урахуванням формату казки, де і так зрозуміло, що добро переможе, а зло буде покаране, — такий довгий шлях з точки А в точку Б відчувається затягнутим. Пісні прекрасні та живі, однак вони швидко забуваються. З усією яскравістю, не схоже, що "Вонка" матиме якийсь музичний гіт.

Проте у стрічки є всі шанси стати улюбленим фільмом багатьох сімей на новорічні свята. Для дітей тут є яскраве та казкове візуальне оформлення, герой Вонки, з яким хочеться дружити, та смішні персонажі. Батьків же потішать улюблені актори (Олівія Колман, Г'ю Ґрант, Ровен Аткінсон) та загалом динамічний і цікавий сюжет, який не принижує розумові здібності дітей.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок