"Навчаємо онлайн, навіть на даху". Як на Запоріжжі подружжя вчителює під обстрілами

Костянтин Швець та Світлана Бован. Фото: Суспільне Запоріжжя

Родина вчителів - Костянтин Швець та Світлана Бован, із села Приморське Василівського району, попри постійні ворожі обстріли, продовжують навчати дітей. За 20 км - лінія фронту, але уроки проводять за розкладом.

Ворожі снаряди неодноразово влучали в село Приморське, вбиваючи мирне населення та завдаючи нищівних руйнувань інфраструктурі. Збирали уламки від боєприпасів на своєму подвір'ї та присадибній ділянці й Костянтин зі Світланою.

Уламок від ворожого снаряду, село Приморське, січень 2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

" Тут снаряд прилетів, імовірніше, з “Граду”. Там жіночку вбило, десь метра за три від ями”, - розповідає Костянтин Швець.

"Побило вікна. Вибило все, все, що тут стояло - все поскидало на підлогу. Вставляти все треба. Ще не доробили. Тільки ось так перекрили ", - додає Світлана Бован.

Наслідки ворожого обстрілу, село Приморське, січень 2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

На початку повномасштабного вторгнення родина вчителів разом із донькою, зятем та онуком, практично, цілодобово жили у льоху, рятуючись від ворожих обстрілів. З собою брали все необхідне: воду, обігрівач, а коли світло вимикали – грілися буржуйкою.

" Ось на південь від нас - 15-18 кілометрів - ми бачили як горіла заправка у Василівці. На Лисій горі бойові дії були. Були вильоти з “Градів”. Їх (окупантів - ред.).була неймовірна кількість. Наших хлопців там стільки полягло… І тільки завдяки нашим бійцям зупинили їх на Кам’янському" , - згадує Костянтин Швець.

Попри постійну небезпеку, чоловік та дружина продовжують працювати й викладають предмети дистанційно: Костянтин - фізику та інформатику, Світлана - українську мову та літературу.

" Якщо мобільний інтернет працює, то з телефону виходимо онлайн. А коли поганий - доводиться забиратися вище, на дах, і звідти проводити уроки", - розповів Костянтин Швець.

Наслідки ворожого обстрілу, село Приморське, січень 2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

Родина звикла до обстрілів, але виїжджати не планує, оскільки не має коштів, аби винаймати житло.

" Куди їхати, по-перше? Хто нас чекає? За який кошт там жити? Наприклад, у мене дочка з дитиною. Дитина мала. Хто буде там дивитись за дитиною? Все одно, на якісь гроші треба жити. То, тут хоч робота є якась", - каже Світлана Бован.

Читайте також

"Немає дня, аби ми не боялися". Як живуть під обстрілами у селі Приморське на Запоріжжі

Обстріл Приморського на Запоріжжі. Що розповідають очевидці

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber