На Полтавщині почали садити городи: чи сприятлива погода

На Полтавщині почали садити городи. Нині для посадки культур, які витримують приморозки, тобто картоплі, капусти та деяких інших умови сприятливі, адже температура на 2-4 градуси вище від норми.

Про це розповів Суспільному завідувач кафедри землеробства аграрного університету Полтави Сергій Поспєлов. Однак, за його словами, розсадні культури, які можуть не витримати заморозків, поки садити не варто.

Суспільне Полтава

"Редиска, рукола вже зійшла гарна така. Я люблю її, полюбляю. Цибульку потикали, горошок посіяли", — каже полтавка Світлана Сазонова.

Нині для посадки деяких культур сприятливі умови, адже температура на 2-4 градуси вище від норми, каже науковець Сергій Поспєлов.

"А сума температур досить висока зараз вже, і для ґрунту це небезпечно, вірніше, для городників, які працюють на землі. Це небезпечно тим, що ми втрачаємо цю вологу. Тому якщо температура дозволяє, якщо немає у нас приморозків вночі сильних, то треба основні групи культур вже сіяти і садити. Такі як картопля – люди садять, і капусту, і ті культури, які витримують приморозки", — пояснює завідувач кафедри землеробства аграрного університету Полтави Сергій Поспєлов.

Суспільне Полтава

"Саджу картоплю, почав вчора. Моркву садитиму, цибулю садитиму тиканку, петрушку. Кабачки ще рано, приморозки можуть бути. Квасолю теж", — говорить полтавець Григорій Любаєв.

"Я сьогодні вранці приїхала на дачу і дивлюся – павутиння літає. А за народними прикметами, наші ще діди казали, що якщо літає павутиння, то можливі зворотні заморозки. Тому я навіть не намагаюся ще садити картоплю, сподіваюсь що під числа з 20-го буде трошечки зменшення температури і потім садити. Тому що таку спеку вона просто-напросто може запаритися. Хоча, скажу відверто – вологи не вистачає. Дуже мало вологи", — каже полтавка Світлана Сазонова.

Садити розсадні культури поки рано, говорить Сергій Поспєлов.

"Коли в нас температура опуститься до нуля градусів це може бути небезпечно. Треба ще трішки почекати, тому що у нас, в принципі, за багаторічними даними, останні приморозки можуть бути приблизно до 20 травня. А зараз треба працювати так як нам підказує погода в даному випадку і якщо ми працюємо, то треба і поливати вчасно, щоб рослини не загинули на висадку і так далі", — розповідає завідувач кафедри землеробства аграрного університету Полтави Сергій Поспєлов.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook | Тік Ток