Чому у Полтаві досі не запустили всі ліфти: роз’яснення від міської ради

У Полтаві нині не працює близько сотні ліфтів. При цьому запустили 619 тих, які були зупинені товариством "Будкомплект".

Про це Суспільному розповіла секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова.

"У нас зараз запущено 619 ліфтів. Із них щоденно у нас є повторні пуски і повторні відповідно поломки у ліфтовому господарстві. Чому так відбувається? У нас зараз зайшов новий підрядник, той, який працює з ліфтовим господарством. Пускають ліфти, іде обстеження ліфтів. І тоді коли ліфт показує себе в роботі тим, що він працює некоректно, відповідно він потребує зупинки або ж зупиняється самостійно. Всі такі ліфтові кабіни у нас додатково ще проходять дообстеження, і потім знову ж таки є повторні пуски", — повідомила секретар міської ради Катерина Ямщикова.

Загалом у Полтаві запустили 619 ліфтів.

За словами речниці пресслужби міської ради Марини Сєрової, нині не працює близько сотня ліфтів. За її словами, згідно зі зверненнями людей не працюють 32 ліфти, 25 - перебувають на поточному ремонті, два — на капітальному. Ще 56 ліфтів зупинилися повторно і потребують додаткового обстеження.

Один з будинків, де ліфт зупинився повторно, — Героїв України, 13. Його мешканка Катерина розповідає, що спускається з дев'ятого поверху до п'яти разів на день.

Мешканка будинку Катерина.

"Вигуляти зранку собак, потім вийти погуляти з дитиною, потім ще раз вийти погуляти з дитиною, потім ще раз вигуляти собак. Якщо потрібно скупитися продуктами, ходимо окремо за продуктами, тому що нести і дитину, і сумки з продуктами – це нереально. Ліфт у нас не працював спочатку з 22 лютого оце по 25 березня, мені здається. Потім його ввімкнули, він пропрацював чотири дні і знову він тиждень не працює", — розповіла мешканка будинку Катерина.

Ліфт у цій багатоповерхівці планують запустити наступного тижня.

Як розповів керівник управління житлово-комунального господарства Тарас Панасенко, ліфт у цьому будинку планують запустити наступного тижня.

Що відомо про відключення ліфтів у Полтаві

У частині полтавських багатоповерхівок не працювали ліфти приблизно від середини лютого. За даними місцевої влади, перші повідомлення про це почали надходити від 15 лютого. Відключили ліфти у будинках, які обслуговує комунальне підприємство "ЖЕО 2". Зупинило їхню роботу приватне товариство "Будкомплект", яке займалося ліфтовим господарством у місті із 2018-го, повідомляла секретар міської ради Катерина Ямщикова.

Серед причин, які називали представники підрядника, ― борги з оплати послуг та застаріле обладнання. Однак, за словами Ямщикової, ймовірно, відключенням ліфтів "Будкомплект" намагається спонукати місцеву владу продовжити договір із компанією. Строк дії попередньої угоди ― до 10 березня цього року.

22 лютого із "Будкомплектом" міська рада вирішила розірвати договір, бо компанія не виконала вимогу ввімкнути ліфти у визначений термін, повідомила секретар міської ради. Крім того, звернулися у поліцію.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook