На Полтавщині близько двох тисяч людей, які мають наркозалежність, перебувають на обліку

. Суспільне Полтава

На Полтавщині майже дві тисячі людей, які мають наркотичну залежність, перебувають на обліку у лікарів. Приблизно половина із них отримує замісну підтримувальну терапію, розповів Суспільному директор обласного центру терапії залежностей Ігор Мацицький. Це захворювання у регіоні лікують у 13 медзакладах.

Полтавцю Олександру Куцю було приблизно 17 років, коли він почав вживати наркотики.

"Спочатку систематичного вживання не було, були такі періоди: місяць, дні. З часом більше-більше, тоді по два місяці ставало, по три, і замкнувся тоді круг повністю 12-тимісячний цикл. І став я наркоманом, наркозалежною людиною на всі 100%", – говорить полтавець Олександр Куць.

Полтавський обласний центр терапії залежностей. Суспільне Полтава

Чоловікові 48 років. Нині він отримує замісну підтримувальну терапію – медикаментозне лікування.

"Із 2007-го року і по цей день я на замісній підтримувальній терапії. Нормалізувались у мене стосунки із ріднею усією. Спочатку тягнуло (вживати наркотики – ред.). А зараз – ні. Якось у це життя втягнувся", – додає Олександр Куць.

На Полтавщині майже дві тисячі людей мають наркотичну залежність і перебувають на обліку у лікарів. Із них на підтримувальній терапії – понад половина, каже Ігор Мацицький.

"70% із цих 908 (мають – ред.) – гепатит С, 31% із них – із ВІЛ-позитивним статусом, і 15% – це ті, що перенесли туберкульоз тієї чи іншої стадії", – каже директор обласного центру терапії залежностей Ігор Мацицький.

Жителі Полтавщини, які мають наркотичну залежність. Суспільне Полтава

"Залежність – це хронічне злоякісне прогресивне захворювання, котре характеризується порушенням усіх систем організму людини. У першу чергу, це патологічне захоплення і неможливість контролювати у малих дозах вживати речовини", – каже завідувач стаціонарного відділення обласного центру терапії залежностей Сергій Косиченко.

Наркотичну залежність у регіоні лікують у 13 медзакладах. Зокрема, в обласному центрі терапії залежностей. Для цього тут є майже три десятки ліжок. Курс триває від одного до 22-х днів.

"Лікування стаціонарне має два етапи. Перший – це зняття фізичних проявів, тобто, виведення із запою або зняття «ломки», корекція глибоких емоційних проблем і далі пацієнт мотивується. Особливо, його родичі на першому етапі, адже багато чого залежить від родичів", – додає Сергій Косиченко.

Полтавський обласний центр терапії залежностей. Суспільне Полтава

"Коли людина починає одужувати, насправді, втрачені майже всі навики спілкування на роботі, спілкування в сім’ї. Це людина, яка дезадаптована.Тому ми даємо навики, працюємо даємо лекції, заняття, розбираємося у причинах хвороби. А потім уже маючи навики, людина починає одужувати", – говорить консультантка із надання психосоціальної допомоги обласного центру терапії залежностей Олена Смірнова.

"Кількість наркоманів в області, це за даними центру громадського здоров’я, - біля 6,5 тисяч. Тобто, у три з половиною рази кількість реальна більша, ніж та кількість, яка у нас під наглядом перебуває", каже директор обласного центру терапії залежностей Ігор Мацицький.

За словами Ігоря Мацицького, нині в області кількість наркозалежних приблизно така ж, як і минулого року.