На Полтавщині у Карлівській громаді завершили голосування: яка активність виборців

. Суспільне Полтава

У Карлівській громаді усі 12 дільниць зачинилися вчасно. Станом на 20.00 активність виборців - 44,2%. Про це Суспільному повідомив голова Карлівської ТВК Маркіян Нога.

Кабінки для голосування на одній з виборчих дільниць у Карлівці. Суспільне Полтава

На позачергові вибори, під час яких у Карлівській громаді обирають депутатів до міськради, з’явилися 7938 жителів, розповів Маркіян Нога.

"Усі дільниці спрацювали чітко. Відкрились і закрились вчасно. Ми не розраховуємо, що бодай одна дільниця привезе до ТВК бюлетені до опівночі. Багато роботи", - повідомив Маркіян Нога.
На Полтавщині у Карлівській громаді завершили голосування. Суспільне Полтава

Загалом під час голосування у громаді поліція зафіксувала п’ять порушень. Це, зокрема, підкуп виборців та незаконна агітація. Про це Суспільному розповіла начальниця сектору моніторингу поліції Людмила Романюк.

За результатами голосування, до Карлівської міської ради мають обрати 26 депутатів. Згідно із даними, опублікованими на ЦВК, претендентів – 383. Усі вони представники 16 партій.

Що відомо

  • Верховна Рада призначила позачергові вибори до Карлівської міськради 15 липня 2021. Причиною цього стало звернення міського голови Петра Світлика. У пояснювальній записці до проєкту постанови про призначення виборів йдеться, що сесії Карлівської міської ради, які він неодноразово скликав, не проводились через відсутність відповідного кворуму. Тому не ухвалювалися важливі рішення щодо забезпечення життєдіяльності територіальної громади.
  • 19 жовтня Верховний суд визнав протиправною та скасував постанову Верховної Ради щодо позачергових виборів у Карлівській громаді. Та це рішення ще не набуло чинності.
  • Згідно з даними із сайту “Децентралізація, населення Карлівської громади — понад 20 тисяч. Вибори тут відбуваються за пропорційною системою із відкритими списками. Це не лише публікація переліку представників від політсили, а голосування за конкретного кандидата. Хто отримає більше голосів, підіймається вище у рейтингу партії. І, якщо вона пройде до ради, має більше шансів зайняти депутатське крісло.
  • Місцеві вибори на Полтавщині, як і в інших областях України, відбулися 25 жовтня 2020 року. Тоді обирали міського та сільського голів, депутатів до обласної ради, а також міських, районних у місті, селищних та сільських. Усього в регіоні працювало більше тисячі дільниць. Активність виборців склала майже 40 %.