У Львові 32-річному чоловіку встановили протез руки, надрукований на ЗD-принтері

. Фото: Першого ТМО Львова

Львів'янин Юрій Бахір отримав сенсорний протез руки, надрукований на 3D-принтері. Це найлегший протез у світі. Його чоловікові встановили у Національному реабілітаційному центрі "Незламні" Першого медоб’єднання Львова. Про це повідомили у пресслужбі центру.

32-річний Юрій Бахір втратив руку через мінно-вибухову травму. Йому ампутували кисть лівої руки у 2014 році. Певний час Юрій вчився жити з однією рукою.

"Було важко елементарно заправити сорочку, заправляти штани, щоб помитися, фактично мився тільки де міг дістати. Я дуже переживав за те, як до того поставиться майбутня дружина. Дякуючи моїй дружині, вона в лікарні дуже мене підтримувала, вона весь час була поряд", — розповідає Юрій Бахір.

Досі Юрій користувався лише саморобною кистю, аби перекидати навантаження з правої руки на ліву. Кисть він виготовив з шкарпеток та частини чоботів.

Юрій використовує саморобний елемент руки. Скриншот з відео Першого ТМО Львова

"Хотілося, щоб було для роботи, щоб можна було користуватися повноцінно другою кінцівкою. Важко, бо шукаєш опору, але її нема. Навантаження йде на цю кістку, вона переламана і трохи болю відчуваю, і щоб зменшити той біль, я одягаю подушку. Кожних пів року треба нову шити, тому що вона розноситься, розтягується", — розповідає Юрій.

У Національному реабілітаційному центрі "Незламні" Першого медоб’єднання Львова Юрію встановили сенсорний протез руки, надрукований на 3D-принтері. Цим протезом можна керувати завдяки спеціальним сенсорам. Також пацієнт може рухати пальцями.

Юрій приміряє протез. Фото: Першого ТМО Львова

"Я тепер, як термінатор. Буду вчитися застосовувати, максимальна вага, яку можна підіймати рукою, 6 кг. Ми будемо пробувати все робити цією рукою. Я простий хлопець, факт є факт, та те, що люди вже почали робити чудеса, для мене це є дивно і цікаво", — каже чоловік.

Це другий такий протез у світі, встановлений українцеві. Перший в США отримала 9-річна Саша з Бучі. Протез "TrueLimb" є унікальною розробкою американської компанії Unlimited Tomorrow. Це первинний протез. Його можна встановлювати одразу після загоєння ран на ампутованій кінцівці. Такими протезами планують забезпечувати українців, які постраждали від війни.

Протез руки, надрукований на ЗD-принтері. Фото: Першого ТМО Львова

У списку очікування на такий протез вже є кілька українських захисників. Серед них — 41-річний Олександр Яшук. Чоловік втратив кінцівку у боях біля Чорнобиля. Каже, функціональний протез йому потрібен, щоб бути корисним і незалежним.

"Там в бою, коли я побачив, що руки немає, я насправді зрадів, що хоч сам живий. Що я ще буду зі своїми рідними, побачу їх, а вони мене. І зараз ця рука для мене - це шанс бути незалежним і корисним. Я зможу їздити на мотоциклі і підіймати рамки з медом на пасіці. Це важливо", — говорить Олександр Яшук.

Усі, хто потребує протезування, можуть звертатися до Національного реабілітаційного центру “Незламні” Першого медоб’єднання Львова за телефоном: 0 800 333 003 . Також Центр "Незламні" разом з благодійною платформою Dobro.ua збирають гроші на придбання постійних біонічних протезів для українців, які постраждали від війни.

Читайте також: У Львові у реабілітаційному центрі встановили перший біонічний протез руки