Спадок від бабусі: у День вишиванки волинянка вдягла столітню сорочку

Волинянка Наталія Матвіюк у День вишиванки, який відзначають 16 травня, одягла сорочку, якій майже 100 років.

Вишиванку вона отримала в спадок від бабусі, розповіла Суспільному жінка.

В орнаменті сорочки – суниці та лісові трави. Вишита вона дрібним хрестиком на домотканому полотні. Вишила сорочку прабабуся Наталії Матвіюк.

"Сорочка вишивалася без канви. Тому я думаю, що не одну нічку прабабця просиділа за цією вишиванкою. Тут кожен шов зроблений вручну. Десь пізніше вона його поправляла за допомогою швейної машинки", — розповідає волинянка.
На полотні — суниці та лісові трави.

Пані Наталія Розповіла, що її бабця і прабабця – родом із села Студенець, що на Черкащині. Ще при житті бабуся Софія Миронівна перекладала свої речі та вони з сестрою побачили дві вишиті сорочки. Одну вишиту сорочку бабуся передала Наталії, іншу — її сестрі.

"Оскільки це був Радянський Союз, а вона – вчителька на селі. Сім’я інтелігенції була, а на той час не можна було показувати, що ти – щирий українець, маєш вишиванку і можеш носити", — розповідає жінка.
Вишитій сорочці понад 100 років.

Бабуся розповіла, що ці сорочки їй передала мама, коли вона поїхала вчителювати на Волинь, у село Четвертня Маневицького району, щоб вони її оберігали. Тепер вишиванка слугує оберегом Наталії Матвіюк.

"Я дуже переживала, як буде поводити ця тканина і нитки після прання. Тому що хотілося її одягати, а не лише мати просто так. І коли я її вперше одягла, то відчула, що мене щось гріє. І зараз я намагаюсь одягати її у важливі для мене періоди, коли я маю прийняти якесь рішення", — розповідає Наталія Матвіюк.

Зараз, каже Наталія Матвіюк, одягає вишиванку і у будень, і на свято. Це — світла пам’ять про рідну людину і сімейні традиції.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.