Перейти до основного змісту

Найменша сова України: у волинському нацпарку помітили рідкісного сичика-горобця

Сичик-горобець на території нацпарку «Прип'ять-Стохід», жовтень 2026 року. Фото з архіву Юрія Корха

В урочищі Кукове, що на території національного природного парку «Прип'ять-Стохід», науковці зафіксували рідкісного червонокнижного птаха — сичика-горобця. Це найменша сова Європи, яка веде прихований спосіб життя.

Про це Суспільному розповів старший науковий співробітник нацпарку Юрій Корх.

Фахівці провели фенологічні спостереженняФенологічні спостереження — це систематичне відстеження та документування періодичних (сезонних) явищ у живій і неживій природі, які пов'язані зі зміною пір року. та задокументували появу унікального птаха-хижака у природному парку. З його слів, цьогоріч це не перша особина дорослого птаха в нацпарку. Загалом упродовж 2026 року фіксували декілька цих дорослих совоподібних птахів у місцях перебування цього виду.

Торік, розповів Юрій Корх, науковці спостерігали в Камінь-Каширському районі як дорослих сичиків-горобців, так і виявляли дубла дерев, що вказували на молодих особин.

Що відомо про сичика-горобця

Сичик-горобець — це найменша сова України. Розміром приблизно зі шпака: довжина його тіла становить лише 15–18 см, а маса — орієнтовно 50–77 г. Характерними є короткі білі «брови» над жовтими очима, що надають йому дещо суворого вигляду.

На відміну від більшості сов, сичик-горобець може полювати не лише в сутінках: він полює вдень, зранку та перед сутінками. У його меню є дрібні гризуни, птахи та великі комахи. Перед зимівлею він навіть робить запаси їжі, ховаючи здобич у дуплах.

Оселяється переважно у стиглих хвойних і мішаних лісах, гніздиться у старих дуплах дятлів. Згідно з науковими даними попередніх років, в Україні залишається 150-350 особин цього червонокнижного птаха.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільне Луцьк. Також ми є у WhatsApp.

Топ дня
Вибір редакції