Посадовцю "Росатому" оголосили підозру за розграбування Чорнобильської АЕС

Посадовець "Росатому" на кадрі з камер відеоспостереження на території Чорнобильської АЕС. Фото: Офіс генпрокурора

Посадовцю "Росатому" повідомили про підозру за статтею про порушення законів та звичаїв війни. За даними слідства, заступник гендиректора з питань безпеки був присутній на Чорнобильській атомній електростанції під час її окупації військами РФ і керував розграбуванням і знищенням майна.

Про це повідомив заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Тарас Семків.

За його словами, на Чорнобильській АЕС було спеціалізоване обладнання, призначене для використання у сфері атомної енергетики і безпеки станції, автомобільна техніка та інше майно. Посадовець "Росатому" визначав, що саме забирати.

"Віддавав вказівки військовим, ті вантажили обладнання на свою техніку і вивозили через територію Білорусі до Росії. Очевидно, що це спеціалізоване обладнання буде використовуватися "Росатомом" в сфері атомної енергетики, оскільки використання в інших галузях неможливе. Те, що не вдалося демонтувати, вони знищили" , — зазначив прокурор.
Фото: Офіс генпрокурора

Семків додав, що загальна сума збитків перевищує мільярд гривень.

Раніше Офіс генпрокурора повідомив про підозри трьом російським військовим командного складу. Саме вони, за даними слідства, безпосередньо планували і здійснювали напад на Чорнобильську АЕС.

Йдеться про двох генерал-майорів (начальника центру спеціального призначення сил оперативного реагування і авіації та в.о. старшого оперативної групи Федеральної служби військ росгвардії) і полковника поліції (заступника командира зведеного загону мобільного особливого призначення управління Федеральної служби військ росгвардії по Брянській області).

Фото: Офіс генпрокурора

За словами Тараса Семківа, в кожному випадку історія ідентифікації воєнних злочинців індивідуальна. У слідстві щодо окупації Чорнобиля допомогла інформація з камер відеоспостереження, свідчення персоналу та представників Нацгвардії, які були заручниками на станції.

"Росіяни почувались на станції дуже спокійно. На початкових етапах не планували звідти йти – тому є багато осіб, з якими вони спілкувались. Також отримали інформацію від наших розвідувальних органів щодо керівників операцій на певних напрямках. Взяли інформацію від оперативних служб, показання свідків, порівняли дані з відкритих джерел – і склали в одну велику картину", – пояснив Семків.

Він поінформував, що лише з камер відеоспостереження, розташованих на території Чорнобильської АЕС, зняли і проаналізували 606 483 файлів на 320 ТБ. Ідентифіковано 53 особи, з яких 5 – представники "Росатому", 11 журналістів (двоє вже загинуло в зоні бойових дій), 37 – російські військові.

Слідство і збір доказів тривають. Тарас Семків зазначив, що наразі йдеться про персональну відповідальність причетних до захоплення і розграбування станції

"Вони будуть переслідуватися в наших національних судах. У співпраці з правоохоронцями іноземних держав будемо співпрацювати для вжиття стосовно них відповідних заходів за кордоном, таких як арешт та конфіскація майна, затримання, якщо вони туди виїдуть і т.д. Сподіваємось на створення Трибуналу за злочин агресії – частина цих людей може стати об’єктом переслідування в цьому Трибуналі", — сказав прокурор.