Як на Хмельниччині реабілітують військових після бойових дій

. Фото: Суспільне Хмельницький

Військовослужбовці національної гвардії України проходять реабілітацію після бойових дій в одному медичних закладів Хмельницького району. Усі з однієї військової частини. Вони брали участь у боях у Бахмуті у січні 2023 року. Найстаршому з них — 24 роки.

Нацгвардієць Андрій Безбородий зустрів повномасштабне вторгнення у своїй військовій частині котра, на той момент, дислокувалася в Харкові. Поранення отримав у Бахмуті.

"Поранення було в ногу, і контузія. Реабілітація у мене вже друга. Перший раз я був у Трускавці. Мій стан морально наразі набагато кращий. Фізично так само. Я вже можу роботи те, чого я раніше не міг", — розповів Андрій.

Нацгвардієць Андрій Безбородий проходить реабілітацію після бойових дій. Фото: Суспільне Хмельницький

Перше поранення отримав у березні 2022 року в Харкові військовослужбовець нацгвардії Едуард Пономарьов. Зараз відновлюється після поранення у Бахмуті. Згадує про бої у місті так: "До прикладу, ми заходимо на ворожі позиції, ніби все добре, однак є такі моменти, коли ти не розумієш, що робиться. Починається обстріл, ховаєшся в окопі, у бліндажі, підіймаєш голову, дивишся, а тебе починають брати в оточення, ти починаєш потроху відходити. Я коли приїхав, ми взагалі нічого не хотіли, ми хотіли відпочити. Після реабілітації стаєш активніший, більше сил з'являється".

Нацгвардії Едуард Пономарьов проходить реабілітацію на Хмельниччині. Фото: Суспільне Хмельницький

Окрім фізичної реабілітації, з військовими займаються психологи.

"Займаємось арттерапією, вони малюють малюнок. Те, що вони не можуть сказати, вони можуть намалювати. Вони пізнають так себе. Потім я дивлюся їхні роботи, аналізую, які вони обрали кольори й вже відповідно до того обиратиму методи в роботі з ними", — сказала офіцерка служби психологічного забезпечення Каріна Лепікаш.

З військовими також займається психолог. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами Каріни Лепікаш, реабілітаційний період для військовослужбовців розрахований на десять діб.

Читайте також

  • "Бувало таке, що від безперервної стрільби у нас клинило зброю". Історія військового 128-ї бригади Віктора
  • У Хмельницькому виїзні бригади вакцинують населення від дифтерії та правцю
  • Воїну з Хмельниччини вручили орден "За мужність" III ступеня

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.