. Фото надано Українським інститутом

Український інститут та українська ШІ-компанія Reface випустили відео, в якому драматург Вільям Шекспір та письменниця Леся Українка грають в асоціації.

Про це Суспільне Культура повідомила пресслужба УІ.

Відео презентували 4 грудня у межах Міжнародного форуму культурної дипломатії в Лондоні.

Команда Reface застосувала власну модель глибокого навчання ШІ та технології з оживлення облич, щоб правдиво відтворити зовнішність Лесі Українки та Вільяма Шекспіра у відеорозмові.

Цей проєкт демонструє функціональну роль інструментів штучного інтелекту в культурній сфері.

"Розмова" Лесі Українки та Вільяма Шекспіра. Фото надано Українським інститутом

"Цим простим, на перший погляд, відео ми хотіли передати дійсно складне повідомлення важливості спільних цінностей. Вони виступають об'єднувальною силою, яка визначає, хто ми є. У сьогоднішніх умовах сучасні технології відіграють вирішальну роль, дозволяючи нам доносити такі багатошарові меседжі у простий, привабливий та зрозумілий для всіх спосіб", — зауважив Антон Воловик, спів-СЕО Reface.

Українська письменниця Леся Українка жила трьома століттями пізніше від Шекспіра, але завжди захоплювалася ним і перекладала його твори українською.

В УІ додають, щоїхній уявний діалог уособлює розмову між різними епохами та двома різними країнами. А відео проводить паралель між сьогоднішніми дружніми Україною та Великою Британією, підкреслюючи, що нас об'єднують спільні цінності, попри наш різний історичний досвід.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: culture@suspilne.media