Хто керуватиме Харковом після смерті Кернеса. Пояснює ОПОРА

. Суспільне Харків

У громадянській мережі ОПОРА нагадують, що за законом, у разі смерті обраного міського голови, відповідні повноваження отримує секретар міської ради. Питання щодо оголошення позачергових виборів належить до відповідальності Верховної ради й на практиці може затягнутися на роки.

Таким чином керівниця мережі ОПОРА Ольга Айвазовська відреагувала на інформацію про смерть мера Харкова Геннадія Кернеса.

"Про Харків та Геннадія Кернеса. Закон про місцеве самоврядування визначає, що у разі звільнення з посади міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради. Оголошення позачергових виборів — питання, яке лежить у площині відповідальності парламенту та може бути розтягнуте в часі на роки, що демонструвала неодноразова практика. Тож, поки функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт щодо цього, не факт, що вибори міського голови Харкова відбудуться найближчим часом", — написала Айвазовська.

"Не пізніш як на п'ятнадцятий день після смерті міського голови особа, яка на цей час здійснює повноваження міського голови, звертається до Верховної Ради України з клопотанням щодо призначення позачергових виборів", — додала вона.

Парламент має розглянути таке клопотання не пізніше ніж у 90-денний строк з дня дострокового припинення повноважень голови.

"На практиці, відсутня відповідальність колегіального органу парламенту за непризначення дати і подекуди процедура не була виконана роками", — сказала Айвазовська.

Що відомо

  • 17 грудня стало відомо, що помер переобраний мер Геннадій Кернес.