У Черкаській міській лікарні бракує лікарів для роботи з ковідними пацієнтами

. Суспільне Черкаси

У Третій Черкаській міській лікарні швидкої медичної допомоги бракує лікарів для роботи з ковідними пацієнтами. Про це Суспільному повідомив директор установи Олександр Федорук. Через пандемію три відділення перепрофілювали під ковідний шпиталь.

11 пацієнтів у тяжкому стані з діагнозом коронавірус, із них шестеро – на апараті штучної вентиляції легень. Така ситуація у реанімації Третьої Черкаської міської лікарні. Зі слів Олександра Федорука, відділення перепрофілювали з початку пандемії:

"У нас було і є найбільше ліжок інтенсивної терапії. В лікарні працює одна реанімація, а ще одна реанімація повністю заповнена пацієнтами з коронавірусною хворобою. Останні два тижні в нас тут 10–11 пацієнтів постійно".

Суспільне Черкаси

За плівкою – колишнє терапевтичне відділення. Раніше сюди госпіталізували людей із отруєннями та серцево-судинними хворобами, нині – тут ковідний центр. Зі слів фельдшера Юрія Пулика, рятують життя кисневими концентраторами:

"Ми забезпечуємо кисень людям. Коли сатурація стає меншою, лікар призначає кисень".

П'ятеро медиків цього відділення – вдома з діагнозом "коронавірус". Тому обов’язки тут не ділять: працюють і за медсестру, і за лікаря.

Суспільне Черкаси

66-річного лікаря Першої міської лікарні Геннадія Євтєєва тиждень тому госпіталізували сюди з коронавірусом:

"Спочатку було дуже важко. Не треба бути легковажними, це не фейк і не жарт. Це все серйозно".

Зі слів Юрія Пулика, відділення переповнене. Нині у лікарні перебуває 120 людей із пневмонією – у 58 із них підтверджений коронавірус. Коли самопочуття пацієнта стабілізується, його ліжко займає людина в більш тяжкому стані:

"Лікар оглядає пацієнтів, дає рекомендації. Частині з них можна лікуватися вдома. Є такі пацієнти, які наполягають і не хочуть поступитись місцем хворому, який навіть сам йти не може".

Суспільне Черкаси

Зі слів Олександра Федорука, персоналу критично бракує. Із коронавірусними пацієнтами працює 40 медиків, 12 з них – нині хворі на COVID-19.

"Управління охорони здоров’я ОДА планує збільшити кількість ліжок, проте ніхто не знімав з нас відповідальності приймати інших хворих – з інсультами, інфорктами, тих, які потребують невідкладних хірургічних втручань. І їх теж треба лікувати".

З його слів, намагатимуться зробити все можливе, проте можливості збільшити кількість ліжок для хворих на коронавірус заклад немає.

Авторка Тетяна Недбайло

Читайте також