Гроші пропонував Дмитренко, — Халімон озвучив власну версію корупційного скандалу

.

Павло Халімон, нардеп від фракції «Слуга народу» та очільник її Чернігівського обласного осередку, сказав, що не вимагав хабар від колишнього нардепа Олега Дмитренка. Навпаки, він підігрував Дмитренку та першим звернувся до правоохоронних органів.

Про це Павло Халімон повідомив сьогодні, 1 жовтня, під час прес-конференції стосовно корупційного конфлікту, що розгорнувся навколо державного підприємства «Дослідне господарство Івківці». Прес-конференції передувала публікація матеріалу бюро розслідувань «Радіо Свобода», де екснардеп минулого скликання Олег Дмитренко звинувачує Павла Халімона у вимаганні хабара в розмірі 40 мільйонів гривень за сприяння у закритті справи проти аграрного підприємства «Батьківщина», яке належить дружині та батьку Дмитренка.

У розслідуванні також опубліковані аудіозаписи зустрічей, де Павло Халімон начебто пропонує ділити прибуток навпіл в обмін на можливість СТОВ «Батьківщина» і надалі працювати з держпідприємством «Івківці».

Цей фрагмент розмови можете послухати тут.

З аудіозаписами та заявою про вимагання хабара Олег Дмитренко 21 липня звернувся до НАБУ. На наступний день детективи звернулися до генпрокурора Ірини Венедіктової, як того вимагає законодавство, з прохання відкрити за даним фактом провадження. Однак отримали відмову. У матеріалі йдеться, що провадження ГПУ зареєструвала двома місяцями пізніше 24 вересня.

Олег Дмитренко.

Чинний нардеп та заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики Павло Халімон на прес-конференції сказав, що 40 мільйонів йому пропонував сам Олег Дмитренко аби відкупитися. Зі слів Халімона, саме він став ініціатором перевірок на ДП «Івківці» та відкриття кримінального провадження за зловживання владою посадовими особами підприємства. Каже, він звернувся до прилуцького відділу поліції з заявою про пропозицію хабара Дмитренком першим, 20 липня. Тобто на день раніше, аніж екснардеп подав заяву до НАБУ.

Павло Халімон.

«Чому я раніше не вживав активних заходів? По-перше, — це була таємниця слідства. По-друге, в мене наявні всі процесуальні документи, які вказують на те, що на наступний день я звернувся до слідчого відділу поліції. На жаль, слідчий прилуцького відділу поліції замість того, щоб внести цю заяву терміново в ЄРДР, він приєднав її до вже існуючих матеріалів кримінальної справи, що є грубим порушення Кримінально-процесуального Кодексу України. І нам разом з моєю командою довелося кілька днів тому звертатися до суду і зобов’язати слідчого внести цей до Єдиного реєстру досудових розслідувань», — сказав Павло Халімон.

Нагадаємо, у липні цього року Прилуцька місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом розкрадання державного майна службовими особами підприємства «Дослідне господарство Івківці». За версією слідства, державне підприємства протягом чотирьох останніх років укладало договори про співпрацю зі СТОВ «Батьківщина». За цими угодами приватник обробляв державні землі за завищеними цінами, а потім (за окремими договорами) купував у «Івківців» нескошене зерно за заниженими. Цим завдало збитків державі за минулий рік на понад 50 млн грн.

Виконавчий директор громадської організації «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик у коментарі «Радіо Свобода» пояснює: чекати результатів розслідування щодо вимагання Халімоном або ж пропозицію Дмитренком хабара немає сенсу:

«Генеральний прокурор вирішила внести ці відомості два місяці потому, коли зафіксувати в момент злочину надання депутату неправомірної вигоди вже фізично неможливо. Тепер вже сам народний депутат повідомлений про спробу НАБУ відкрити щодо нього кримінальну справу. Тому зараз у відкритті генеральним прокурором кримінального провадження немає сенсу, зважаючи на те, що всі розумні процесуальні дії детективів Бюро зафіксувати вимагання депутатом хабара очевидно не матимуть в собі результату, бо їх мало сенс робити в момент вчинення злочину.»

Суспільне також намагалося отримати коментар Олега Дмитренка після прес-конференції Павла Халімона. Протягом дня слухавку він не брав.

Читайте також:

"Не поділили білборд: Семінський пояснив чому дав стусана підприємцю та спустив колеса в автівках"