Поблизу Чугуєва на Харківщині впав літак. Що відомо

Оновлено
. Державне бюро розслідувань

У Чугуєві Харківської області ввечері 25 вересня впав і загорівся військовий літак АН-26. За офіційною інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, відомо про загибель 22 людей, 2 людини постраждало, пошуки ще чотирьох тривають. Згодом Офіс генпрокурора повідомив про загибель 25 осіб.

14:30

До лікарні, де перебуває курсант, який вижив, прибув президент Володимир Зеленський та голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер. Хлопець розповів їм, що він втратив свідомість у якийсь момент, а коли отямився, то побачив, що поруч горить його товариш і почав його гасити. Зараз він у стабільному стані, розповіли лікарі. Його мама поділилася, про що говорили із сином напередодні трагедії.

13:53

МВС опублікувало відео катастрофи Ан-26: "Це відео має допомогти слідчим та експертам встановити що ж сталося після того, як командир літака повідомив про відмову лівого двигуна і приготувався до посадки на правому", — сказав заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

13:15

Уряд виходить на позачергове засідання:

12:15

Тіла усіх загиблих в авіакатастрофі знайшли. З 27 людей, що були на борту, офіційно 26 загинули. Рідним загиблих під час авіакатастрофи біля Чугуєва на Харківщині надають психологічну допомогу, для людей підготували номери у міських готелях.

11:00

Державне бюро розслідувань назвало чотири версії катастрофи Ан-26 у Харківській області. Міністр оборони Андрій Таран заявив, що згідно з попереднім аналізом, "скоріш за все літак зачепився крилом за землю”.

10:50

Рятувальники повідомили, що людина, яка внаслідок авіаційної катастрофи перебувала у лікарні у вкрай важкому стані - померла. Усього загинуло 23 людини, 1 особа постраждала, пошуки трьох осіб тривають.

10:02

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер заявив, що в літаку, що розбився в Чугуєві, були курсанти з 11 областей України. При цьому він заявив, що на місці катастрофи шукають трьох людей.

9:32

Міністр оборони Андрій Таран заявив, що за попередньою оцінкою фахівців, в літаку Ан-26 в Чугуєві відмовив датчик у двигуні, але не сам двигун. Літак зачепився за землю, впав і загорівся

9:00

У ДСНС повідомили, що під фюзеляжем знайдено тіло ще одного загиблого, пошуки ще двох осіб тривають. Крім того, знайдено "чорні скриньки", вони вціліли, але їх іще не вилучено із літака.

Пожежники на місці катастрофи Ан-26. ДСНС

8:33

Державне бюро розслідувань шукає громадян, які стали свідками авіакатастрофи в Чугуєві. Крім того, слідчі ДБР розпочали досудове розслідування у зв'язку з падінням військового літака АН-26 Повітряних Сил ЗСУ на Харківщині за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

2:06

Стан шпиталізованого до лікарні невідкладної допомоги у Харкові критичний, у нього 90% опіків тіла, повідомив голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

За його словами, ще один чоловік у військовому госпіталі у стані шоку, проходить обстеження, попередньо, серйозних травм у нього немає.

00:32

У лікарні невідкладної допомоги перебуває один постраждалий у вкрай тяжкому стані, повідомила речниця Харківської міськради Ольга Мірошниченко. Триває операція.

00:28

26 вересня на Харківщині — День жалоби за загиблими в авіакатастрофі біля Чугуєва.

00:07

Офіс Генерального прокурора повідомляє про 25 загиблих і відкриття провадження:

"За фактом падіння військового літака АН-26 Повітряних Сил ЗСУ на Харківщині розпочато кримінальне провадження щодо порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України)".

00:05

26 вересня на Харківщині оголошено днем жалоби за загиблими в авіакатастрофі в Чугуєві. Відповідне розпорядження підписав голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

Суспільне Харків

23:49

Уточнена інформація від ДСНС та Командування Повітряних сил: на борту перебувало 27, а не 28 людей, як повідомлялося раніше.

"За інформацією диспетчера аеродрому на борту перебувало 27 осіб (одного курсанта не допустили до виконання польоту). Знайдено тіла 22 загиблих, 2 особи постраждало, пошуки трьох осіб тривають", — інформує ДСНС.

23:39

До лікарні невідкладної допомоги у Харкові доправили одного з військових, що вижив у авіакатастрофі поблизу Чугуєва, повідомляє кореспондент Суспільного.

23:20

Олексій Кучер, голова Харківської ОДА журналістам на місці події:

"Було повідомлення від пілота про те, що відмовив лівий мотор... Але є у навчаннях, спеціально відключать один з моторів, щоб орієнтуватися, для досвідченого льотчика це не критична ситуація. Що відбулось потім, теж незрозуміло, буде встановлювати слідство".

За його словами, політ виконувався в рамках освітньої програми.

23:10

"Літак для навчання майбутніх штурманів. Чугуївській навчальній бригаді належить. Відомо, що загинуло 22 людини. Літаки літають завжди. Один з елементів підготовки — в умовах поганої видимості. Командир був досвічений льотчик. Причини має встановлювати спецкомісія. Літак зазнав серйозних ушкоджень", — сказав в ефірі Суспільного начальник служби зв'язків із громадськістю Командування повітряних сил Юрій Ігнат.

"Це навчальна авіаційна бригада, де курсанти проходять льотну практику", — сказав він.

23:00 У лікарні швидкої допомоги в Харкові, за попередніми даними, очікують на прибуття швидких з двома пораненими внаслідок падіння літака біля Чугуєва, повідомила кореспондентка Суспільного з місця події.

22:44 Місце падіння літака очеплене. Працюють слідчі, рятувальники.

Суспільне Харків

22:40 Як повідомляє кореспондент Суспільного, в районі місця падіння на трасі утворився затор з машин в бік Чугуєва.

Суспільне Харків

21:58

За інформацією рятувальників, у місті Чугуїв на відстані близько 2 км до військового аеропорту сталося падіння літака АН-26 ЗС України з подальшим загоранням. О 21:55 пожежу літака ліквідовано.

"За інформацією диспетчера аеродрому на борту перебувало 28 осіб. Знайдено тіла 22 загиблих, 2 особи постраждало та пошуки чотирьох осіб тривають", — йдеться в повідомленні ДСНС.

Від рятувальників залучено 15 чол. о/с та 4 одиниць техніки.

21:52

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, на літаку перебували військові льотчики та курсанти Університету повітряних сил імені І. Кожедуба.

"На борту літака перебувало 23 особи (5 членів екіпажу та 18 курсантів). За даними ДСНС України, станом на 21:45 18 загиблих та двоє тяжко поранених", — повідомили в МВС.

21:41

Командування Повітряних Сил підтвердило факт падіння літака, однак не уточнює кількість загиблих та травмованих.

"Літак розбився при заході на посадку. Окрім екіпажу, на борту літака перебували курсанти Харківського університету Повітряних Сил ЗС України. Є загиблі та травмовані", — йдеться у повідомленні.

21:36

Голова Чугуївської РДА Сергій Лободенко повідомив з місця події, що двоє людей вижили, але не зміг назвати кількість людей, які були всередині літака. На місці працює щонайменше шість рятувальних відділень.

21:35

За інформацією поліції Харківщини:

"25 вересня о 20:47 до Чугуївського відділу поліції від оператора служби 102 надійшло повідомлення від свідків події про те, що на 530 кілометрі траси Київ-Харків поруч з дорогою впав літак та одразу загорівся. На місце події вирушили керівництво ГУНП в Харківській області, слідчо-оперативна група Чугуївського відділу поліції, наряди ДСНС. За попередніми даними, на його борту перебувало до десятка людей. Інформація про постраждалих та загиблих уточнюється".

За словами директора Центру медицини катастроф Віктора Забашти, з місця падіння літака швидка забрала двох людей з опіками понад 90% тіла.

21:34

За даними джерела Суспільного у правоохоронних органах, впав АН-26, в якому, за попередніми даними, було семеро людей, з них троє курсанти.

21:09

Інформацію про падіння літака Суспільному підтвердили у черговій частині Чугуївського відділу поліції, а також Чугуївській РДА.