«Радикали» оголосили кандидатів до Чернігівської міської та облради

. ФОТО: Суспільне: Чернігів

Список кандидатів до облради від «Радикальної партії» очолить колишній нардеп Василь Амельченко. Міський список – Дмитро Блауш. Кандидатів на посади міських голів Чернігова та інших міст партія не висуватиме. Список оголосили на обласній конференції політсили 20 вересня.

Обласна рада

Першим номером у списку кандидатів у депутати облради йде Василь Амельченко – народний депутат попереднього, восьмого скликання від Радикальної партії. Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. У 6 та 7 скликаннях ВР був помічником народного депутата Олега Ляшка на платній основі. У 2005-2007-х роках очолював Сосницьку райдержадміністрацію.

Другий – Олег Авер’янов. Він балотувався до Верховної Ради від «БЮТ» у 2007 році, був помічником нардепа Валерія Дубіля на громадських засадах. У 2014 році балотувався вже від радикалів за 210 округом. Був помічником нардепа Ляшка, теж на громадських засадах. У 2015 став депутатом Чернігівської обласної ради VII скликання від «Радикальної партії Олега Ляшка» (№ 1 у списку), є головою фракції партії. Минулого року балотувався до Верховної Ради Радикальної партії, був шостим у списку, РПЛ до Верховної Ради не пройшла.

Олег Авер'янов - власник підприємства «Пожмашина». За даними руху «Чесно», є фігурантом низки справ, пов’язаних із тендерними махінаціями, політичною корупцією і порушенням антикорупційного законодавства. Ознайомитися з ними можна за посиланням.

У січні 2019 року, після того, як управління комунального майна облради передало аптеки та аптечні склади КП «Ліки України» однойменному ТОВ, Суспільне повідомляло, що Олег Авер’янов може бути одним із власників ТОВ «Ліки України». Сам він свій зв'язок із підприємством заперечував.

Депутати Чернігівської обласної ради віддали комунальне підприємство «Ліки України» в оренду фірмі ТОВ «Ліки України», після чого КП було ліквідоване. За даними Youcontrol, через низку підставних осіб співвласником ТОВ «Ліки України» є Олег Авер'янов. Він же заперечує свій зв'язок із цією компанією.

Третім номером іде Дмитро Блауш, чинний депутат облради та голова Чернігівської місцевої організації партії. У 2014 та 2015-х роках балотувався до Верховної Ради від радикалів, був помічником Олега Ляшка. Приватний підприємець. Його старшого брата Андрія Блауша слідство вважає винним в аварії, яка сталася в травні 2018 року. Тоді позашляховик на вул. Кільцевій у Чернігові збив 11-річного велосипедиста – Ярослава Омельченка. Із травмою голови, зламаною рукою і саднами хлопчик опинився у реанімації. Неподалік машини поліцейські знайшли п’ять пакетів із білим порошком. Як потім установила експертиза, це був амфетамін. Тоді Андрій Блауш пояснював, що не винен. Мати потерпілого хлопчика Тетяна Сенько розповідала, що отримала від обвинуваченого 6,5 тисяч доларів на лікування збитого сина. Засідання у цій справі переносили кілька разів. Вирок суд досі не виніс.

Четверта в списку – Неля Шаповаленко, директорка Яблунівської школи-інтернату, що в Прилуцькому районі. Там, нагадаємо, у дитинстві виховувався Олег Ляшко. Далі – Наталія Осіковська, чинна депутатка Чернігівської міської ради, голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва, туризму та інвестиційної діяльності.

Після неї – Микола Бутенко, чинний депутат облради. У нього, з-поміж колег, задекларовано найбільше нерухомості - понад 11 тисяч квадратних метрів. Більшість цих площ – приміщення для ведення сільськогосподарської діяльності: корівники, телятники, ангари, склади та майстерні. Депутат займається підприємництвом у цій галузі як фізична особа-підприємець.

Під сьомим номером – Григорій Лазаренко. Власник ТОВ «Прогрес» - сільськогосподарське підприємство. Почесний громадянин Сосниччини. Був помічником нардепа Василя Амельченка. Далі йде Василь Леоненко, депутат облради від Радикальної партії. Член постійної комісії з питань регламенту, депутатської етики, законності та запобігання корупції. З 1990-го по 2015-й — депутат Менської райради.

Дев’ята в списку – Валентина Колос, секретар Ічнянської міської ради. Балотувалася у 2014-му році до Верховної Ради від Радикальної партії. Була помічником нардепа Олега Купрієнка на громадських засадах. Останньою в першій десятці є Олена Шинкаренко, чинна депутатка облради від радикалів. Згідно з даними сайту Bihus.декларації, є найбіднішою депутаткою. В неї - 55 тисяч гривень доходу за минулий рік та немає активів. У її декларації немає ані авта, ані земельних ділянок чи нерухомості.

Чернігівська міська рада

Список до Чернігівської міськради очолює Дмитро Блауш, за ним – Наталія Осіковська. Третьою йде Жанна Шерстюк, адвокатка та депутатка Чернігівської міськради. Керує благодійним фондом «Милосердя», що в Нових Яриловичах. У 2019 та 2014 рр. була кандидатом у нардепи від «радикалів» за 205 округом.

Четвертий у списку – приватний підприємець Сергій Руденко. Був помічником депутата облради 7 скликання Валерія Гавриленка. За ним – теж підприємець Дмитро Казаков. Шостим у списку є адвокат Денис Євчук. Далі - Марія Пономаренко, голова ГО «Асоціація садівників, дачників та городників «Мрія». Має власне фермерське господарство.

Восьмим у списку йде приватний підприємець Юрій Бабенко. Володіє ТОВ "ДАНА-ТРАНС ДНІПРО", що співпрацює з Управлінням капітального будівництва облдержадміністрації. Дев’ятою - Ірина Кислиця, депутатка Новозаводської районної ради (від «Громадянської солідарності») та завідувачка чернігівського дитячого садочка №64.

Десятий номер - Богдан Камерцель, приватний підприємець та футбольний арбітр.

Що відомо:

  • Антошин піде в мери Чернігова від ОПЗЖ. Перший в списку до обласної ради – Ігор Базалінський.
  • Дружина Халімона, син Зуба: «Слуга народу» представила ТОП-10 до Чернігівської міської та облради.
  • Владислава Атрошенка висунули як кандидата на посаду міського голови Чернігова від політичної партії «Рідний дім». Обласний список очолить чинна заступниця Міністра молоді та спорту Ніна Лемеш.
  • Від «Батьківщини» на посаду міського голови Чернігова піде директорка хлібокомбінату Ольга Заїка. Сергій Пащенко очолить обласний список партії.
  • Рейко – кандидат на мера Чернігова від «Європейської Солідарності». Мисник, колишній голова ОДА, очолить список до облради.
  • Список кандидатів у міську раду від партії «Голос» очолює підприємець Володимир Барінцев, що є керівником ТОВ «Агрофірма Данівка».
  • Чинний нардеп Борис Приходько очолить список партії «Наш край» на виборах до облради. На міського голову від політсили піде Олександр Соколов.