Колаборанту Стремоусову присудили довічне ув'язнення

Засідання по справі Стремоусова, Одеса, 18 жовтня. Фото: Суспільне Одеса

Так званого "заступника губернатора Херсонської області" Кирила Стремоусова засудили до довічного ув'язнення з конфіскацією майна. Засідання відбулося у Малиновському райсуді Одеси.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного з судової зали.

9 листопада 2022 у деяких росЗМІ заявили про смерть Стремоусова. Начебто він загинув в ДТП. Стремоусова звинувачували у колабораційній діяльності та держзраді, справу почали розглядати ще до інформації про загибель, після чого продовжили розглядати заочно, без участі обвинуваченого.

Загалом Стремоусова засудили до дев'яти років за колабораціонізм, до 13 років з конфіскацією майна за держзраду і до довічного ув'язнення за держзраду в умовах збройного конфлікту. За сукупністю обвинуваченого засудили до довічного ув'язнення.

Адвокатка Стремоусова Тетяна Бабкова заявила, що справа могла б бути закрита раніше, якби було офіційне підтвердження смерті підзахисного. Також вона заявила, що найвищу міру покарання присудили без подачі з боку обвинувачення обтяжувальних обставин, тож захист має намір подавати апеляцію до Одеського апеляційного суду.

Тетяна Бабкова заявила, що у суді, на її переконання, не було надано достатньо доказів щодо держзради Стремоусова:

"Фактично вирок ґрунтується лише на "ютубівських" висловах та "ютубівських" програмах, які вів Стремоусов і мав, на жаль, можна сказати, велику кількість підписників".

Що відомо

Кирило Стемоусов задовго то вторгнення мав проросійську позицію — організовував "Русские пробежки" у Херсоні. Його вважали кобівцем і знали як “людину Президента”.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Стремоусов очолив “Комітет спасіння “За мир і порядок”, згодом став “заступником голови ВЦА Херсонської області”.

За весь час відзначився гучними заявами:

  • обіцяв ще у травні ввести на окупованій території Херсонщини в грошовий обіг російський рубль і вилучити гривню, остання і досі в обігу;
  • говорив, що Херсонська область увійде до складу РФ без референдуму;
  • "дозволив” українську мову на окупованих територіях;
  • писав суперечливі відео. Наприклад, заявляв про введення у Херсоні цілодобової комендантської години, потім говорив, що ні і таке інше.

Коли у Херсоні з'явились листівки з винагородою за його голову, Сремоусов втік до Росії. Згодом повернувся до Херсона. І залишався там до так званої “евакуації адміністрації Херсонщини” на лівобережжя Херсонщини до Генічеська.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області