З музиками та трембітами. Гуцули їдуть на протест до Верховної Ради

. Фото: visitverkhovyna.com

14-го липня о 10-й годині жителі Верховинщини, що на Прикарпатті, протестуватимуть проти ліквідації їхнього району під стінами Верховної Ради України. Про це повідомили на сторінці Верховинської районної ради у Facebook.

Там представники райради проведуть виїзну сесію, таким чином протестуючи проти об'єднання з Косівським районом. Усі учасники акції будуть у традиційниому одязі, гратимуть троїсті музики та трембіти.

"Закон говорить, що відстань від населених пунктів до адміністративного центру має бути не більше 60 км, а доїзд – до 60 хвилин. Як нам бути і жити, коли у разі ліквідації району і об’єднання з Косівським районом відстань для більшості жителів району становить від 60 до 100 км. Через погані дороги, які високо в горах взагалі відсутні, дорога до Косова займає від двох до п’яти годин. У нас дисперсна (розкидана) форма поселення. Чому нас не чують? Чому хочуть знищити гуцульський субетнос? Хто перед собою поставив таке руйнівне завдання?", - йдеться у дописі.

До слова, нещодавно приблизно 50 жителів Дзвиняцької ОТГ Богородчанського району вийшли на протест до адміністративного будинку в Івано-Франківську. Люди вимагають, щоб Богородчанщину приєднали до Івано-Франківського району.

За перспективним планом формування територій, в Івано-Франківській області буде п'ять районів.

Шостого березня під час круглого столу в Мінрегіоні Центр політико-правових реформ презентував пропозиції щодо кількості адмінтеродиниць субрегіонального рівня. Зокрема, в Івано-Франківській області запропонували поділити територію на чотири повіти: Калуський, Галицький, Надвірнянський та Коломийський.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків висловив тоді теж свою думку з приводу потенційного поділу Прикарпаття.