У центрі Ніжина вода в озері забарвилась у рожевий колір. У чому причина

Ексклюзивно
. UA: Чернігів

Ніжинське міськрайонне управління Держпродспоживслужби перевірить якість води у Графських озерах, розташованих в центрі Ніжина.

Про це Суспільному повідомив начальник управління Віктор Рафальський.

Графські озера в однойменному парку у центрі Ніжина. Днями в мережі з’явилися фото ставу із рожевою водою. Виглядало це ось так.

У центрі Ніжина вода у озері забарвилась у рожевий колір. Фото - Головний портал Ніжина

Тепер на поверхні водойми лишилися бліді рожеві плями. Житель Ніжина Володимир Щітка двічі на день тут вигулює свого собаку. Каже, рожевою вода була ще вчора.

«Вода була такого червоного кольору. Можливо, цвітіння водоростей, а може хтось щось скинув у воду», - каже чоловік.

Олександр Вобленко, старший викладач кафедри біології Ніжинського державного університету таке явище із діяльністю людини не пов’язує. Стан водойми оцінює як задовільний. Каже, що риба почувається у цій водоймі добре, а отже нічого поганого не відбувається.

Течії у ставку немає. В ньому багато водоростей роголиснику. Це - сприятливе середовище для розвитку мікроорганізмів, які живляться його відмерлими рештками. Деякі з них можуть надавати воді рожевого відтінку.

«Цілком можливо, це скупчення дафній. Це нижчі ракоподібні, які у верхніх шарах води живиться тим, що менше за розміром. Якщо вода червона і на дні, то слід подумати і про трубочника. Є такий гарненький черв’ячок, маленький такий. Це представник тих червів, які фільтрують воду.»

Начальник Ніжинського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Віктор Рафальський каже, таке ж явище містяни спостерігали на Графських озерах і минулого року. Комісія Держпродспоживслужби обстежувала озеро. Будь-яких хімічних речовин, які б могли викинути там, тоді не виявили.

Віктор Рафальський каже, сьогодні, 10 липня, забори зроблять знов. Результати хімічного аналізу води зі ставу мають оприлюднити на початку наступного тижня.

Читайте також: У Чернігові облаштують арт-сад імені Івана Рашевського