Знизились темпи вакцинації від COVID-19: на Житомирщині кількість щеплень зменшилася в десять разів

. На Житомирщині кількість щеплень зменшилася в десять разів. Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

З початком повномасштабної війни на Житомирщині знизились темпи вакцинації від COVID-19. Із майже пів мільйона жителів області, які отримали дві дози вакцини від коронавірусної інфекції, першу бустерну дозу зробили 18 відсотків, розповіла Суспільному заступниця начальниці Житомирського обласного департаменту охорони здоров’я Анна Васянович.

За її словами, порівняно з таким періодом позаминулого року, передвоєнним періодом – осінь, зима, зараз в десять разів нижчий рівень показників вакцинації.

"Якщо тоді ми робили за день три тисячі щеплень, то зараз маємо близько 300 щеплень в день", – розповіла Анна Васянович.

Анна Васянович. Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

Станом на 24 на березня в області дві дози вакцини від коронавірусної інфекції отримали півтори тисячі дітей віком від п’яти до 18 років. З них чотири дитини отримали бустерну дозу щеплення.

Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

Вакцинують дітей від коронавірусної інфекції вакциною Pfizer. Наразі в Україні є близько 100 тисяч доз цієї вакцини. Розповів у коментарі Суспільному голова національної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

"Перш ніж рекомендувати її Міністерству охорони здоров’я та підняти питання про надходження цієї вакцини в Україну, ми подивилися, чи вона працює. Вона працює. Чи вона безпечна? На прикладі країн, які вакцинують, в тому числі країни європейської спільноти – вона безпечна. Вона для всіх охочих, хто хоче захистити свою дитину", – каже Федір Лапій.

Федір Лапій. Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

За словами лікаря-інфекціоніста Федора Лапія, вакцинація залишається єдиним методом запобігти ускладнень від коронавірусної інфекції. В Житомирській області наразі працюють 94 стаціонарні пункти щеплення та 52 мобільні бригади.

За даними Житомирського центру контролю та профілактики хвороб, в Житомирській області з лютого 2023 року фіксують зростання рівня захворюваності на COVID-19. Так із початку березня вже є 2 тисячі 582 випадки захворювання COVID-19, каже завідувачка відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Лутай.

"Щотижнево в нас, з початку лютого місяця, реєструється від трьох до п’яти випадків летальних. В основному це серед людей, які мають хронічні захворювання, і в людей вікової категорії старше 60 років", – каже Тетяна Лутай.

Тетяна Лутай. Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

Житомир, 24 березня 2023 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

"Вже півтора місяці стабільно ми щотижня додаємо до кількості хворих 20%, в порівнянні з минулим тижнем, – каже Федір Лапій. – Найближчими тижнями, мабуть, буде ще зростання захворюваності на коронавірус. Але ближче вже до літа буде зниження захворюваності. І ми повинні готуватися вже до осені, від нас COVID-19 вже поки не зникне".

Читайте також

  • У Житомирі вперше провели одночасну трансплантацію трьох органів – донором став 31-річний чоловік.
  • "Професія лікаря – це назавжди" – дитячий хірург житомирської лікарні Петро Русак майже 40 років за операційним столом.
  • Медобладнання для лікування травм кінцівок передали Житомирській обласній лікарні місцеві та американські волонтери.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube