"Двічі Росія зруйнувала дім". Історія переселенців, які проживають на Хмельниччині

. Фото: Суспільне Хмельницький

Двічі через агресію Росії змушена була залишити свій дім сім’я пенсіонерів із Донеччини Світлана Пахота і Микола Шашков. Передмістя Донецька покинули ще у 2014 році. Зараз люди знайшли свій прихисток у Солобковецькій громаді.

Їхню історію дізнавалася кореспондентка Суспільного.

40 років вимушений переселенець Микола Шашков пропрацював шахтарем. Все життя чоловік прожив на Донеччині, там зустрів свою дружину Світлана Пахоту. Чоловік каже, у 2014-му році покинув рідну домівку через російську агресію.

"Коли почалась стрільба, і коли вже на вулицях появилися БТРи російські, ми зрозуміли, що це не на жарт. І ми виїхали", — згадує Микола Шашков.

"Я жила в Красногорівці. Там же ж розбили мою хату", — розповідає Світлана Пахота.

Двічі через агресію Росії змушена була залишити свій дім сім’я пенсіонерів із Донеччини Світлана Пахота і Микола Шашков. Фото: Суспільне Хмельницький

Микола Шашков каже, із дружиною виїхали в Запоріжжя, бо не хотіли бути під російською окупацією.

"Ми українці по життю. Ми в Україні народилися, виросли, зросли. Все життя прожили", — каже Микола Шашков.

Вісім років – до початку повномасштабного вторгнення Росії подружжя прожило в Запоріжжі, розповідає дружина Світлана Пахота.

"Дуже добрі люди прийняли нас. Але ми там жили на квартирі. У нас була однокімнатна. Ну, жили-жили, і там почалася війна. Так ми вже останнім часом – в підвалі", — розповідає вимушена переселенка.

Звідти, за словами жінки, волонтери допомогли їм виїхати в Солобковецьку громаду, що на Хмельниччині. З усіх речей, що сім’я із собою змогла взяти – дорожня сумка із найнеобхіднішим. Про напад Росії Світлана каже так:

Наразі переселенці живуть у Солобковецькій громаді, що на Хмельниччині. Фото: Суспільне Хмельницький

"Ой, ой, ну, як вам сказати – негативно. Як ми прийняли? Навіщо вони тут потрібні нам? Жили-жили люди, і на тобі", — каже жінка.

"Все розбито. Там, де ми жили, де мешкали – вже нічого не залишилося. Оце війна, дай Боже, щоб закінчилася швидше, куди повертатися? Ми вже не знаємо", — додає Микола Шашков.

Світлана Пахота каже, вірить з чоловіком у перемогу України.

"Ми віримо в нашу Україну, нашим хлопцям рідним, українським, навіщо нам ота Росія, пробачте, ми там ніколи не були у своєму житті. Ніколи. Ми все життя прожили в Україні. Навіщо нам оце. І ми віримо в Україну", — розповідає Світлана Пахота.

Читайте також

  • У Хмельницькому встановлюють тривожні кнопки для виклику поліції охорони. Де і як користуватись
  • Як комунальники, після обстрілів, відновлювали деокуповані міста й Хмельницький
  • Старий ліцей — знесли, новий — не збудували. Як навчають дітей в одній з громад Хмельниччини
  • Хмельницькі нацгвардійці готуються до штурму

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.