"Порушення ізоляції російського спорту". Клуби країн - членів УЄФА грають з командами з РФ на зборах: реакція УАФ

. УЄФА. Фото: AP Photos

У Туреччині матчі з російськими суперниками проводили клуби із Сербії та Північної Македонії.

Клуби з країн — членів УЄФА продовжують проводити товариські міжнародні матчі з командами з Росії. Відповідні зустрічі цього місяця в Туреччині спостерігали журналісти видання The Athletic.

УЄФА у січні продовжила відсторонення Росії від змагань під своєю егідою. Місцеву Казань також позбавили права на проведення матчу за Суперкубок УЄФА у серпні цього року, що натомість відбудеться в грецькому Піреї.

Згідно із санкціями, накладеними УЄФА на РФ, російські команди не мають права брати участь у міжнародних змаганнях та проводити матчі під егідою європейського керівного органу на своїй території.

Утім, це не заважає клубам із Сербії та Північної Македонії, що є членами УЄФА, грати з російськими командами на міжсезонних зборах у Туреччині. Зокрема, сербська "Войводіна" на зборах провела матч з російським "Ахматом" з Грозного, а восьмиразовий чемпіон Сербії "Партизан" - проти московського ЦСКА.

Матч сербського "Партизана" з московським ЦСКА на зборах. ФК "Партизан"

Водночас УЄФА не запроваджувала обмеження на проведення товариських матчів із суперниками з Росії. Клуби не потребують дозволу організації для планування спарингів на зборах, які команди проводять під час зимової перерви в національних чемпіонатах.

Як реагують на контрольні матчі в Україні

Прес-аташе Української асоціації футболу Олександр Гливинський переконаний, що навіть попри неформальність товариських зустрічей УЄФА має втручатися в їх проведення.

"Хоча ігри в Туреччині мають неофіційний статус, ми вважаємо це порушенням ізоляції російського спорту. Жодні представники країни [Росії] не мають права брати участь у міжнародних заходах, включно зі спортом. Росія та її соратник Білорусь мають бути повністю ізольовані", - наголошує Гливинський.

Що відомо

  • Національна збірна Росії проводила останній матч на офіційному рівні в листопаді 2021 року. Спроба росіян організувати товариську гру з командою Боснії та Герцеговини призвела до відмови останньої через протести місцевої футбольної спільноти.
  • Російський футбольний союз відтак розглядав можливість виходу зі складу УЄФА та переходу до Азійської футбольної конфередерації. Проте не ухвалив остаточного рішення через відсутність гарантій щодо участі збірної Росії у континентальній кваліфікації чемпіонату світу 2026 року.
  • Водночас Білорусі, що продовжує сприяти російському вторгненню, дозволяють змагатися в турнірах УЄФА. Обмеження стосуються лише проведення матчів на території самої Білорусі, а також неможливості грати з українськими командами.