Внаслідок атаки дронами і ракетами пошкоджене енергетичне обладнання в кількох регіонах — Укренерго

. Фото: Суспільне Львів

Внаслідок російської нічної атаки "Шахедами" та масованого ракетного удару зранку 26 січня є влучання та пошкодження обладнання у південному, центральному, південно-західному регіонах. Про це інформує пресслужба "Укренерго". У Дніпровському регіоні на одному з енергооб’єктів основне високовольтне обладнання знищено.

"Укренерго" інформує про проблеми з енергоживленням, спричинені обстрілами, на півдні, в тому числі й в Одеській області.

"По всій Україні під час атаки були запроваджені аварійні відключення. Зараз поступово повертаються планові графіки обмежень", — зазначили енергетики.

Дефіцит в системі значний. До всіх областей доведені ліміти споживання.

Це вже 13 ракетний удар та 15 атака дронів по енергосистемі України, зазначили в "Укренерго".

Що відомо про повітряну атаку по Україні 26 січня

Вранці 26 січня росіяни здійснили чергову масовану ракетну атаку по всій Україні. У Києві зранку 26 січня під час повітряної тривоги сталося кілька вибухів. Війська РФ випустили у напрямку столиці близько 20 ракет. Унаслідок влучання у нежитлову забудову в Голосіївському районі є загиблий і двоє поранених. Постраждалих госпіталізували медики.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Енергосистема України вже пережила низку ракетних атак росіян та ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога.

Восени 2022-го Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні повідомлялось, що через російські обстріли з ладу виведена половина енергосистеми України. А після обстрілів 16 грудня запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

23 листопада, коли Росія всьоме здійснила масований ракетний удар по енергоінфраструктурі України, по всій країні запровадили аварійні відключення світла. Через обстріли українці опинились не тільки без світла, а й без водопостачання та зв'язку. Світло вимкнулось уМолдові. 5 грудня Росія знову обстріляла ракетами об’єкти критичної інфраструктури України. Росіяни випустили понад 70 ракет, українські військові збили понад 60. В країні почались перебої зі світлом та водопостачанням. Одна з ракет впала на території Молдови.

16 грудня РФ випустила по Україні 76 ракет, ППО знищили 60. У низці регіонів запровадили аварійні відключення світла. За три дня, 19 грудня, Росія здійснила атаку дронами, випустивши по Україні понад 30 безпілотників іранського виробництва.

Міжнародні організації та уряди країн відправляють Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

В уряді України розглядають три сценарії блекауту і закликають українців економити електроенергію та підготуватись до тривалих відключень світла.

Електроенергія. Усі останні новини

Читайте також

Нічна атака "Шахедами", Пентагон почне тренування ЗСУ на танках Abrams. 337 день війни. Онлайн

Повітряні Сили: вночі знищили 24 "Шахеди"

Вночі над Києвом збили 15 "Шахедів" — КМВА