"Нас не зламати відключеннями": як працює малий бізнес Черкас в умовах вимкнення електроенергії

Енергосистема України пережила понад 10 ракетних атак ворога та 14 ударів БПЛА по енергооб’єктах, повідомили в "Укренерго". Як наслідок — на Черкащині застосовують погодинні чи аварійні відключення електроенергії.

Як зумів черкаський малий бізнес підлаштуватись до таких умов, дізнавалось Суспільне.

Макіяж з ліхтариком — нас не зламати відключеннями

Дарина працює у сфері краси: робить макіяж, брови, вії у планах — робити зачіски. Тож, з її слів, світло вкрай необхідне для роботи та навчання.

"Спершу було важко, оскільки з відключенням електроенергії у моєму робочому приміщенні ставало холодно, відключення були нестабільні, тобто ти не знаєш, на що можеш розраховувати. Щоб робити макіяж, потрібно мати хороше освітлення, та в похмуру погоду на природне освітлення не варто розраховувати. Тому в одній руці був пензлик, а в іншій — ліхтарик. Не раз траплялось таке, що вимкнення світла заставало прямо у процесі ламінування вій. Тож доводилось клієнтам тримати ліхтарика, та всі ставились до цього з розумінням, іноді навіть з гумором"

Через відключення електроенергії у роботі відбулись певні зміни, зазначила Дарина:

"Якщо раніше у домовленості про запис клієнта був акцент саме наявність вільних віконець, то тепер — на наявність світла. Я думаю, якщо людина дійсно «горить» своєю справою, то знайти спосіб для комфортної роботи їй не складе жодних проблем. Тому я швидко знайшла спосіб, як вирішити певні складнощі: наприклад, якщо холодно, я маю плед, а мій ліхтарик кріпиться на штатив. Віск для брів як виявилось можна плавити над свічкою, а щоб клієнти насолоджувались гарячим чаєм, заварюю його у термос. Тож, оскільки для моєї роботи потрібне світло, я записую клієнтів згідно з графіком обленерго. Росіяни хотіли нас залякати, а відкрили он який творчий підхід до роботи".

Скрін з відео Дарини Калініченко

Зберігаю в хмарі — світлярка про роботу без електрики

Світлярка Юлія Стусенко розповіла, що електропостачання у неї вимикають досить рідко, однак складностей у своїй роботі теж зазнала. Світло потрібно постійно, адже завжди необхідно мати заряджену фототехніку й ноутбук для обробки фотографій клієнтів:

"Схоже, що наш дім на одній лінії з критичною інфраструктурою, тому світло вимикають рідко, тільки у випадках масових ракетних атак. Тоді може не бути ні світла, ні води, ні тепла, ні зв‘язку 12-14 годин поспіль. Частково виручає з роботою у такі дні потужна батарея ноутбука".

Юлія розповіла, коли у неї зламався жорсткий диск, де зберігались фото клієнтів, через відключення електроенергії довелось довго чекати його ремонту, відповідно клієнтам довелось чекати на свої фото довше звичного:

"Коли ж зламався жорсткий диск, його дійсно довелось чекати майже два місяці замість трьох-п'яти днів. Це відбулось через обстріли й відсутність світла по кілька днів або його наявність пару годин на день у київської фірми, яка його ремонтувала".

Звичний режим роботи довелось змінити — тепер завжди турбується про світло, зазначила Юлія:

"Знімання тепер доводиться організовувати здебільшого у світлі частини дня. Також я докупила ще фотосвітла на акумуляторах на випадки вечірніх зйомок. Частину фотографій почала завантажувати в хмарне сховище, бо фізичні носії стали менш надійними в усіх сенсах: якщо прилетить ракета, все згорить. Знімання у студії також доводиться підлаштовувати під їхній графік відімкнень електроенергії".

Юлія Стусенко. Фото Юлії Стусенко

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також