Так зване "визнання" окупованих областей є підвищенням ставок у Путіна — політолог

. Люди перед російськими військами на вулиці під час мітингу проти російської окупації в Херсоні, Україна, понеділок, 14 березня 2022 р. Фото: АР/Олександр Чорний

Херсонський політолог Володимир Молчанов вважає, що так зване "визнання" Путіним окупованих областей, це чергове підвищення ставок. Про це він сказав у коментарі Суспільному про наслідки, які можуть бути, після "визнання" Росією Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями".

За його словами, є просто лист гауляйтера до Путіна з проханням визнати цю незалежність, начебто вона вже є доконаним фактом. І Путін, на підставі листа свого ж власного призначенця Сальда, визнав непроголошену практично "незалежність" Херсонської та Запорізької областей. Причому у форматі саме областей.

"Я бачу велику небезпеку в затягуванні існування таких областей в такому підвішеному стані. Цілком можливо, що надалі буде все ж таки те, чого найбільше бояться, проголошена якась мобілізація всіх жителів Херсонської області, які залишилися зараз під окупацією, тобто без того, щоб вони брали російські паспорти", - говорить політолог.

На його думку, російський мобілізаційний резерв не достатній для їхніх потреб. Більша частина не підходить під мобілізацію: це люди літнього віку.

"Можна зачитати якусь промову, оголосити, що будемо приймати, як тільки зробимо для цього умови, один з варіантів. Тобто, поки буде існувати Херсонська область, можна буде абсолютно беззаконно тут всіх хапати і продовжувати той режим кадровий, який вони фактично встановили з моменту початку окупації", - повідомив Молчанов.

На думку політолога, якщо приєднати Херсонську та Запорізьку області до Росії, то звісно, для того, щоб когось там призвати, треба, щоб у них взяли російський паспорт. А це зробити в умовах мобілізації дуже важко, навіть серед носіїв проросійських поглядів.

"З точки зору тих людей, що залишилися в окупації, для них небезпекою є і те, і інше, звичайно. І приєднання до Росії, і неприєднання до Росії цієї "нєзавісімої області", - говорить Молчанов.

Політолог вважає це "визнання" черговим нагнітанням, тобто підвищенням ставок у Путіна. Таким чином він намагається в останні миті запросити до якихось перемовин на своїх умовах колективний захід і Україну, яку захід має примушувати.

"Я поділяю цю думку, але дуже малий люфт часу для цього. Якщо Путін о 15 год, чи коли там у них намічено, якщо він не зробить якихось однозначних вказівок про негайне приєднання і від того не збереться їх державна дума, яка затвердить цей нібито законодавчий акт приєднання, то цілком можливо, що підвищення ставок не спрацювало", - вважає політолог.

Ситуація на невизначений термін залишатиметься невизначеною. Тобто, Росія боїться декларувати приєднання територій, які вона фактично не контролює.

"Це означатиме, що ризик застосування ядерної зброї додатково зросте, по-перше, по-друге, ризик для самого Путіна набагато зросте, тому що в Росії є сили, які саме в оточенні Путіна, панічно бояться застосування ядерної зброї. І ми бачимо, таку паніку розповсюджує навіть терорист Гіркін", - говорить експерт.

Політолог вважає, що приєднання є менш небезпечним, ніж продовження існування "нєзавісімой херсонской області", тому що в разі приєднання, хоч якась видимість правил і законів буде діяти. І тих, хто відмовляється від російського громадянства навряд чи зможуть призивати. Якщо ж буде незалежна Херсонська область, то скоріш за все без жодних законів будуть намагатися хапати.

З іншого боку таке затягування містить багато своїх недоліків для Росії. Бо ті ж колаборанти, які чекають на гарантії собі якогось захисту від Росії, відсутність приєднання дасть зрозуміти їм всім, що Росія не бачить своїх перспектив контролю над своїми територіями. Тому їм краще втікати.

Що відомо:

  • Президент Росії Володимир Путін підписав "укази" про визнання Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями".
  • Псевдореферендум, який за вказівкою Кремля організували і провели окупанти, не зупинив ЗСУ, вони суттєво просуваються на херсонському напрямку.

Читайте також:

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber