К-поп і війна в Україні: хто підтримав, а хто продовжує працювати з Росією

. Колаж: Марія Туча

Корейська культура так чи інакше проникає у наші життя, хоча в Україні й не так багато людей, знайомих із цим явищем. Однак, попри це, незнання про Халлю ("корейська хвиля") не свідчить про те, що такі люди не потрапили під вплив корейської культури.

K-pop або кей-поп (абревіатура від англійського korean pop) — музичний жанр, який охоплює безліч стилів попмузики Південної Кореї. Суспільне Культура уже детально розбиралося, що це за явище, його особливості та як розважальні компанії контролюють життя айдолів.

К-поп-айдоли мають вплив на свою аудиторію, тому українські фандоми чекали на реакцію після початку повномасштабного вторгнення. Але її не було. Чому так, як індустрія розваг Південної Кореї реагує на війну в Україні попри ідейну тенденцію "ми за все хороше і проти всього поганого", намагалося з'ясувати Суспільне Культура.

Нагадаємо, що в першому тексті ми розказували, чим особливий к-поп і чи дійсно це більше бізнес-проєкт, а не творчість.

Хто підтримав Україну

Після початку повномасштабного вторгнення українці в Південній Кореї, а також небайдужі громадяни постійно виходять на мирні мітинги на підтримку України. Подібні пости регулярно робить сторінка Посольства України у Facebook. Керівництво країни теж неодноразово заявляло про підтримку України, а президент України Володимир Зеленський взяв участь у роботі конференції "Азійське лідерство", яка щороку відбувається в Сеулі.

Про підтримку України висловилися і к-поп-айдоли, які мають фанатів по всьому світу. Зокрема у соціальних мережах висловилися учасники гурту U-KISS, які приєдналися до південнокорейської акторки Лі Йоне та пожертвували кошти на допомогу Україні. 3 березня учасники U-KISS зустрілися з послом України в Південній Кореї Дмитром Пономаренком, щоб вручити свою пожертву в 10 мільйонів вон (303 тисячі гривень). Сама Лі Йоне щедро пожертвувала Україні 100 мільйонів вон (майже 3 мільйони гривень) на допомогу жертвам російського вторгнення.

Інший гурт GreatGuys, а також одне з найбільших у Кореї ЗМІ Dispatch змінили свої аватарки в Instagram на синьо-жовті.

Заклики з підтримкою України в соціальних мережах постили також співак Чой Джунхон, більш відомий під сценічним ім'ям Zelo, Пак Чіун з псевдонімом Xydo, хореограф Сон Сондик, співак Nive (справжнє імʼя Пак Джісу), австралійська блогерка Ханна Бан, виконавець Го Тесоб (відомий під псевдонімом Holland), колишня учасниця Wonder Girls співачка Мін Соне, більш відома як Sunye, акторка Мун Гайон, південнокорейський репер Со Донхьок, професійно відомий як Big Naughty, продюсер компанії H1GHR Music Пак Джеук (під псевдонімом Woogie), південнокорейсько-японська реперка Міна Отомонай, професійно відома як Chanmina, тайська реперка Milli (справжнє імʼя Дануфа Ханатхіракул), продюсер гурту компанії KQ Entertaiment EDEN, корейсько-американська реперка Джессіка Хо (Jessi), Чхве Шівон, учасник гурту Super Junior, а також спецпредставник південнокорейського відділення ЮНІСЕФ та учасниця жіночого гурту Red Velvet Єрі (справжнє імʼя якої Кім Єрім).

Сторіз південнокорейських виконавців Big Naughty, Jessi та Sunye. Фото: скріншоти Instagram

Сторіз акторки Мун Гайон та музикантів Holland і Chanmina. Фото: скріншоти Instagram

Пост учасника гурту Super Junior Чхве Шівона, сторіз продюсерів компаній KQ Entertaiment EDEN та H1GHR Music Woogie. Фото: скріншоти Instagram

Крім того, багато корейських артистів брали участь у благодійних онлайн-концертах, серед них — південнокорейська жіноча група LABOUM, нині репер, а до цього учасник гурту iKON Кім Ханбін, більш відомий як B.I, співак та колишній учасник попгурту Monsta X Лі Хосок (Wonho), рок-гурт Rolling Quartz, Karacin Jr.

"Для мене велика честь бути з вами у значущому місці. Я сподіваюся, що зможу стати місцем, яке надихатиме та втішатиме вас. Є приказка, що протистояння війні — це не мир, а щоденне життя. Я щиро сподіваюся, що ви знайдете своє повсякденне життя", — звернувся до українських фанів B.I.

"Було болісно почути новини про війну. Боляче прощатися з людиною, яку любиш. Сподіваюся, наш виступ наповнений любов’ю", — додали мемберки LABOUM.

Гурт Secret Number навіть заборонив показ нового кліпу "Doomchita" на території РФ та Білорусі. Так само як і заборонений новий кліп на пісню "KISS" гурту TRI.BE, які взимку приїздили до Києва та активно розповідали про Україну у влогах.

А хлопці з гурту TNX від компанії P Nation (який тільки дебютував у травні 2022 року) у липні брали участь в програмі "Idol Olympic", де наприкінці епізоду розповіли про Україну та біженців, зазначили, що частина коштів від продажу мерчу буде спрямована на допомогу, а також закликали долучитися фанатів: "Тривала війна призвела до евакуації українців. Їм потрібна наша допомога, щоб безпечно почуватися та бути в безпеці. Тим, хто долучиться, ми подаруємо спеціальні призи. (...) Пожертва буде використана для безпечної евакуації та екстренної продовольчої підтримки. Будь ласка, приєднуйтесь до TNX".

Хлопці з гурту TNX від компанії P Nation розповіли про Україну та біженців у шоу "Idol Olympic". Фото: скріншот відео на YouTube

Співпраця з Росією

Водночас деякі розважальні компанії та лейбли продовжують працювати з росіянами, особливо про це не оголошуючи.

Одна з найвідоміших південнокорейських компаній звукозапису HYBE Corporation (раніше Big Hit Entertainment), "дім" таких відомих гуртів, як BTS, TXT, Enhypen, Le Sserafim, Seventeen, NU'EST та Fromis 9, продовжує співпрацювати з Росією.

Ще весною у РФ були заплановані онлайн-концерти в кінотеатрах. Шоу BTS "Permission to Dance: On Stage — Seoul" відбулося 12 березня. Російське видання Lenta.ru повідомляє, що шоу очолило кінопрокат у РФ і кінотеатри змогли отримати 67 мільйонів рублів. Водночас це ж шоу в Україні скасували.

21 червня з'явилася інформація, що компанія почала співпрацю зі школою корейської мови з Санкт-Петербурга "San Korean". Спеціально для них розробили російський варіант посібників "Learn Korean with BTS RUSSIAN EDITION", а також імплементували російську мову в інтерактивну ручку Motipen. Під час презентації керівник школи зазначив, що продукт офіційний, у них є всі дозволи, але "заявляти ніхто не буде, адже з Росією зараз така непроста ситуація". Після того, як українські армі (назва фандому гурту BTS) у соціальних мережах висловилися за неприпустимість такої співпраці з країною-агресоркою, відео з презентацією зникло з каналу на YouTube, на сторінці школи видалили усі згадки про Hybe, але передпродаж посібника продовжується.

Колишня адміністраторка однієї з українських фанбаз BTS Анастасія Андрієвська розповіла: "Ми були дуже обурені, роздратовані новиною. Дуже сильно розчарувалися. Але ми не залишили це осторонь і разом з іншими фанбазами агресивно почали писати листи HYBE і ставили питання, чому вони так нахабно починають співпрацювати з російською школою тоді, коли Росія розпочала повномасштабну війну в Україні й убиває українців. На жаль, ніякої реакції не було. Через що ми прийшли до висновку закрити нашу фанбазу, бо вести й поширювати новини про гурт з цього агентства совість не дозволяла".

Передзамовлення російського варіанту підручників з BTS триває на сайті російської школи. Фото: sankorean.ru

Жіночий гурт компаній ALLART Entertainment та Happy Tribe Entertainment — PIXY — 27 червня знявся у відео російських блогерок з YouTube-каналу ManuKian Twins. Навіть після хвилі обурливих коментарів ніякої реакції ні від компанії, ні від мемберок не зʼявилося.

Жіночий гурт PIXY знявся у відео російських блогерок з YouTube-каналу ManuKian Twins. Фото: скріншот відео на YouTube

Гурт Stray Kids, сформований у 2018 році компанією JYP Entertainment, ще у 2021 році почав співпрацю з корейським косметичним брендом Nacific. Після початку повномасштабного вторгнення фанати виявили, що у бренду є російський офіс, який і далі продовжує працювати, навіть попри те, що значна кількість всесвітньо відомих марок покинула ринок РФ. Акаунт російського представництва продовжив постити фотографії з мемберами, бо контракт все ще продовжує діяти.

"Спочатку сильно здивувались, а потім почали писати коментарі під дописами Nacific, закликаючи їх вийти з рос ринку. Спонукали це робити наших підписників, зробивши допис про це. А також припинили публікацію контенту Nacific, поки вони не вийдуть з ринку, про що написали в тому ж дописі. Єдина реакція, яку ми отримали, це закривання коментів під деякими дописами в інсті, де українці коментили найбільше", — розповіла Суспільне Культура одна з адміністраторок української фан-бази Stray Kids Юлія Батрак.

13 травня у мережі зʼявилась інформація, що корейський бред Olens, який у колаборації з гуртом BlackPink з компанії YG Entertainment, випустив лінзи з назвою "Russians". Після того, як фанати гурту вивели в тренди хештеги та надіслали кілька сотень листів, бренд видалив усі згадки лінз із соціальних мереж, однак на сайті вони залишилися. Пізніше фанати виявили, що бренд просто змінив англійську назву лінз на корейську, лишивши згадку Росії.

26 липня на YouTube опублікували трейлер до треку "Guerrilla" південнокорейського гурту Ateez від компанії KQ Entertainment. А уже за кілька годин фанати зʼясували, що головну роль у тизері виконує російський актор Вадим Пєтухов, який уже 7 років мешкає у Південній Кореї. Він опублікував скріншот із відео, позначивши профілі компанії та гурту у своєму Instagram. Також виявилося, що й раніше він знімався у кліпах корейських виконавців (уже після початку повномасштабного вторгнення).

Зокрема, у кліпі гурту компанії SM Entertainment — NCT Dream "Beatbox" та реперки Jessi "Zoom" (компанією Jessi на момент виходу відео була P Nation, але 6 липня стало відомо, що співачка покидає лейбл у зв'язку із закінченням контракту, прим. авт.). У соціальних мережах фанати гурту Ateez закликали компанію пояснити такий вчинок, висловлювали своє розчарування діями, однак ніякої відповіді досі не зʼявилося.

Водночас навесні 2022 року гурт мав світовий тур, але після початку вторгнення скасував усі концерти на території Росії. Також продюсер компанії EDEN, який створив майже усю дискографію гурту, та артист лейблу KQ Entertainment Meddox раніше у соціальних мережах висловлювалися на підтримку України. Тому фанатів непокоїть така хитка позиція і те, що хвиля обурення може зачепити самих мемберів гурту.

Зрештою, 29 липня після релізу альбому та кліпу на трек "Guerrilla", фанати виявили, що з відео майже повністю зникли кадри з російським актором (самі мембери під час реакції на кліп підтвердили, що відео редагували буквально за кілька годин до релізу), а також, що альбом неможливо прослухати на території Росії. Скоріш за все через те, що дистрибʼюторами Ateez є компанія Sony Music Entertainment, яка покинула ринок РФ ще навесні (японський альбом гурту Stray Kids "Circus", який вийшов у червні 2022 року, був недоступний у РФ з цієї ж причини, прим. авт.)

Мембери гурту Ateez під час реакції на кліп підтвердили, що відео редагували буквально за кілька годин до релізу. Фото: скріншот відео на YouTube

І якщо у випадку з Nacific та Olens більше мова йде про відповідальність бренду, хоча компанії й могли сказати своє "ні" та призупинити або розірвати контракти артистів, то у випадку PIXY компанія мала б прослідкувати, кому їхні артисти дають інтерв'ю. А щодо HYBE та KQ Entertainment (а також SM Entertainment та P Nation), то питання виникають саме до компаній, які або продовжують працювати з Росією, або запрошують російських артистів до співпраці.

Мотивація

То що спонукає корейські лейбли звукозапису та розваг лишатися на російському ринку або російському інформаційному просторі?

"У них на рахунках крутяться величезні бабки і влізати у конфлікти через країну, про яку вони навіть не знають, явно не те, що хотілося б цим чувакам. Сед, бат тру", — пишуть українські фанати к-поп у мережі.

Багато фанатів вважає, що основним чинником, чому лейбли лишаються і вкрай неохоче припиняють будь-які звʼязки, є гроші й думка, що в Росії більше людей, а значить — вони більш платоспроможні. Крім того, існує версія, що це частина російської пропаганди, віра в "не таких росіян" і що "музика поза політикою".

Через це в Twitter постійно зʼявляються треди з критикою к-поп-артистів, а також повідомлення про вихід із фандому. Поціновувачам корейської музики тільки й лишається, що звертатися до улюблених артистів у соціальних мережах та намагатися бути почутими.

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: culture@suspilne.media. Ваші історії важливі для нас!