"Помста за те, що зламали плани Кремля": Подоляк — про російські обстріли Харкова

. Харків, травень 2022. Фото: Дар’я Слободенюк/Суспільне

Російська армія не здатна захопити Харків, тому обстрілює місто без жодного сенсу.

Таку думку висловив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк у своєму Telegram-каналі.

Він називає постійні ракетні удари та артобстріли Харкова "тотальним божевіллям".

"З точки зору воєнного мистецтва обстріли житлових кварталів Харкова не мають жодного сенсу. Абсолютно. Безперечно. У всіх сенсах. "Стріляємо лише тому, що можемо"? "Вбиваємо тільки тому, що подобається"? Так, звичайно, для сучасної РФ навіть це аргументи. Втім, а які ще аргументи можуть бути у країни, яка не має колективного інтелекту та замінила його літерою-гімном публічних ізгоїв — "Z"?" — написав Подоляк.

На його думку, Росія давно показала, що ця війна — не про стратегію і тактику, вигоди чи втрати.

Місто-герой вистоїть, відбудується і знову буде у рейтингах найкрасивіших та комфортних міст

"Ця війна — про ірраціональну помсту. Про ненависть. Про заздрість. Про бажання убити, бо ви — українці. Росія явно не має сил, щоб взяти Харків. Але у Москви і немає такої мети. Їхня мета — завдати максимальної шкоди місту та помститися його жителям. Показати Харкову справжні принади "руського міру" та "дружби народів" — "Гради", "Урагани", "Смерчі". І тотальний продаж смерті під істеричний скрегіт зубів російської пропаганди...", — написав радник керівника ОП.

"За те, що зламали плани Кремля у 2014-му та лютому 2022-го. За те, що з перших днів взяли удар на себе. За те, що відмовилися "ламатися" сьогодні і мужньо стримують усю цю "рать сарани", — зазначив Подоляк.

Радник керівника ОП упевнений, що "Харків стояв, стоятиме і вистоїть".

"Місто-герой вистоїть, відбудується і знову буде у рейтингах найкрасивіших та комфортних міст України. Скоріше, найкомфортніших міст Європи. А харків'яни проживуть на кілька порядків довше, ніж існуватиме Російська імперія. Історія занадто любить правду і сильних людей", — йдеться у дописі Подоляка.

Що відомо

  • 21 червня Харків вчергове піддався російському обстрілу: щонайменше семеро людей поранені, є дані про загиблих — інформація уточнюється.
  • Протягом останніх днів збільшилася кількість артилерійських, ракетних ударів по Харкову з боку Росії, повідомив начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко. Також окупанти дистанційно мінують території.
  • Російське угруповання на півдні Бєлгородської області може почати наступ на Харків, заявив 20 червня радник керівника Офісу президента Олексій Арестович. З цим він пов’язує посилення обстрілів, не виключає нової "битви за Харків" і радить забрати з міста дітей.
  • Коментуючи загрозу наступу, голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що оборонці регіону постійно відстежують ситуацію, "вистачає і мотивації, і духу, і навичок, щоб тримати свої позиції та відсувати ворога подалі від Харкова".
  • Мер Харкова Ігор Терехов закликав харків'ян зважати на безпекову ситуацію у місті та самостійно вирішувати, чи виїжджати з міста.