Українська вишиванка з-за океану. У Дніпрі презентують видання про вишивку, які побачили світ у діаспорі

Ексклюзивно
. Суспільне Дніпро

У Дніпрі, в Канадсько-українському бібліотечному центрі обласної уніврсальної наукової бібліотеки, розгорнули книжкову виставку до Дня вишиванки. Про це Суспільному розповіла завідувачка центру Наталія Біловицька.

Виставка видань про вишивку, які були видані в діаспорі. Суспільне Дніпро

В експозиції представили як книжки, так і періодичні видання, видані в діаспорі, які розповідають про українську народну вишивку.

Схема вишивки, представлена в одному з жіночих журналів. Суспільне Дніпро

Зокрема, на виставці можна побачити примірники жіночих журналів «Жіночий світ» та «Наше життя», які видавалися Організацією українок Канади та Союзом українок Америки.

«У цих журналах рубрики про українську вишивку були традиційними. У кожному номері цих часописів друкувалися й схеми візерунків для вишивки», – сказала Наталія Біловицька.

За її словами, ведучими цих рубрик були представниці української діаспори, дослідниці українського народного мистецтва Іванна Зельська та Катерина Антонович. Їхні монографії про українську вишивку також представлені на виставці.

Катерина Антонович, «Український одяг» (Вінніпег). Суспільне Дніпро

Зокрема, тут є книжка ведучої колонки з вишивання у «Жіночому світі» Катерина Антонович «Український одяг», видана у Вінніпезі 1964 року. У передмові до цього видання говориться, що такі публікації допомагають «розвинути справжній український стиль у ділянці народного одягу на еміграції».

Іванна Зельська, «Українська вишивка» (Вінніпег – Торонто). Суспільне Дніпро

Збірка «Українська вишивка» (Вінніпег – Торонто, 1981) вишивальниці Іванни Зельської розповідає про українську вишивку – давню і використовувану в сучасних умовах.

Взори вшивки, зібрані й опрацьовані Іванною Зельською. Суспільне Дніпро

Також вона містить зібрані авторкою автентичні візерунки.

Відвідувачі виставки. Суспільне Дніпро

Окрім того, в бібліотечному центрі показують видання, які розповідають про традиційний український стрій, про особливості крою українських сорочок – жіночих, чоловічих, дитячих, про особливості сорочки різних регіонів України, про символіку візерунків тощо.

Взори Буковини зі збірки, виданої в діаспорі. Суспільне Дніпро

Вхід – вільний.

Що відомо

  • Канадсько-український бібліотечний центр у Дніпрі був заснований 2000 року. У його фондах – 20 тисяч примірників літератури, яка свого часу була забороненою. Це книжки і періодичні видання, зібрані з особистих бібліотек представників української діаспори в Канаді, і видані на Заході протягом XX сторіччя.
  • Центр був створений з ініціативи Канадського товариства приятелів України (осередок в Торонто), який безкоштовно надіслав до Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки (ДОУНБ) понад 4 тонни книжок та журналів.
  • Дарунок канадської діаспори став основою фонду Канадсько-українського бібліотечного центру ДОУНБ. Таким чином, жителі Дніпропетровщини отримали можливість ознайомитися з раніше закритою для них літературою: про визвольну боротьбу в Україні 1917-1920 років, часи УНР, Голодомор, діяльність ОУН-УПА тощо.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро