У музеї на Волині з'явився глиняний глечик п'ятого століття, який знайшли в річці Луга

. Фото: Facebook/Олена Черенюк

У колекції Володимир-Волинського історичного музею з'явився новий експонат – глиняна ваза, що призначена для розливання вина одразу в три келихи. Про це Суспільному телефоном розповів директор волинського музею Володимир Стемковський.

З його слів, гончарний глечик був знайдений орієнтовно рік тому на дні річки Луга в селі Зимне Володимир-Волинського району одним із любителів підводного плавання.

"Потім експонат був проданий в приватну колекцію. Пів року глек був в нас в колекції, після чого власник вирішив його продати. За кошти наших працівників, які ми збирали пів року, експонат вдалося придбати", – каже керівник закладу. Суму, за яку музейники придбали глек, директор не назвав.

Фото: Facebook/Олена Черенюк

Посудина має назву "ойнохоя" та датується 3-5 століттям нашої ери – пізній Рим. Зі слів директора історичного музею, глек зберігся до цих часів у доброму стані, має овальну форму, видовжену доверху, плоске дно, вінчик у формі трилисника та одну масивну ручку.

"У нижній частині корпуса – чотири полоси. Висота 22 сантиметри, діаметр денця 9,5 сантиметрів. На вінчику є тріщина, з денця збита глина. Період: 4-5 століття, Рим", – говорить керівник музею.

Володимир Стемковський додав: знахідка поповнила музейний фонд України й нині зберігається в колекції історичного музею.

Довідково: Ойнохоя — давньогрецька посудина для розливання вина. Це глечик з однією ручкою, овальним корпусом та вінчиком у формі трилисника, тобто з трьома носиками, щоб розливати вино відразу в три келихи.

Що відомо

  • Для Володимир-Волинського історичного музею відреставрували 11 предметів сакрального мистецтва: ікони та релігійні предмети періоду 18-19 століть.
  • У Ковельському історичному музеї з'явився новий експонат – підлоговий механічний годинник 30-их років минулого століття старовинної годинникової майстерні Franza Hermle.
  • Ковельський історичний музей поповнився італійськими предметами інтер'єру: антикварні диван та два крісла у стилі бароко кінця 19-початку 20 століття. Серед останніх надходжень у листопаді минулого року – дитячий візок-колиска та стіл для настільних ігор.