"Завдання – зробити команду командою". Кравченко – про призначення головним тренером жіночої збірної з біатлону

Ексклюзивно
. Особистий архів Олександра Кравченка

Про основні цілі та склад команди – в ексклюзивному інтерв'ю Суспільне Спорт.

Олександр Кравченко – український спеціаліст, який у прийдешньому змагальному сезоні буде очолювати жіночу збірну України з біатлону. Про це стало відомо 3 травня після Тренерської ради Федерації біатлону України.

Раніше жіночу команду очолював словенець Урош Велепець, коли Кравченко був його помічником, а також особистим тренером Олени Білосюк. Тепер же він став головним тренером, а до його штабу ввійшли Олександр Біланенко та Олег Меркушин.

Читайте також: Жіноча збірна України з біатлону отримала нового головного тренера

Перші ж збори команди заплановані вже на 4-19 червня й проходитимуть у Сянках, що на Львівщині.

Про те, як обирали спеціалістів до тренерського штабу, головні цілі на змагальний сезон 2022/2023 і біатлоністок, які будуть залучені до команди – Олександр розповів у інтерв'ю для Суспільне Спорт.

  • Про призначення головним тренером жіночої збірної України

"Рішення приймалось колегіально щодо тренерського складу. З Олександром Біланенком ми давно працювали, із Олегом Меркушиним ще треба буде говорити щодо його роботи, чим він буде займатись.

Ми спілкувались із Ігорем Ященком уже і вирішили, що він піде до команди «Б», аби в нас був тісний зв’язок між командою «А» та «Б», спрямування роботи ми з ним теж визначили. Навіть, якщо буде така можливість, будемо разом роботи збори, аби бачити один одного, спортсменів, рівень підготовки кожного з них".

  • Про склад жіночої команди на прийдешній сезон

"Юля Джима буде працювати з нами в команді. Ми з нею розмовляли, вона погодилась. Розмовляв також із Оленою Білосюк, планую особисто зв’язуватись із Іриною Варвинець (Петренко), Юлею Журавок, Настею Меркушиною, Дар’єю Блашко щодо роботи в команді".

  • Про ключові завдання в роботі зі збірною

"Перше завдання – зробити команду командою, аби це було одне ціле. Думаю, що наша основна задача на цей рік буде утримання квот. Мені здається, це більш-менш реально, але все залежатиме від підготовки".

  • Про тривалість контракту з жіночою збірною України

"Я думаю, що ми повинні попрацювати, подивитись, який результат буде. А потім уже розмовляти про подальші перспективи – хто і з ким буде, як це буде. Давайте поки що почнемо хоч щось робити та показувати результат".

Читайте також: Збірна України з біатлону назвала склад команди "А" на підготовку до сезону 2022/23

Що відомо

  • Ексголовний тренер жіночої збірної України Урош Велепець працював із командою у 2015-2018 і у 2021-2022 роках. Водночас Юлія Джима з 2015 року працювала під керівництвом словенського спеціаліста.
  • До призначення головним тренером жіночої команди Олександр Кравченко був особистим наставником Олени Білосюк.
  • Перші збори жіночої команди пройдуть у червні, коли офіційний початок сезону заплановано на кінець листопада. Перший етап Кубка світу в сезоні 2022/2023 відбудеться у фінському Контіолагті з 29 листопада до 4 грудня. При цьому перший етап Кубка IBU пройде 24-27 листопада в норвезькому Шушені.