Майже 30% жителів Буковини вакцинувались від коронавірусу: як їм отримати 1000 гривень за щеплення

. Суспільне Буковина

Жителі Чернівецької області, які мають дві дози щеплення від коронавірусу, можуть отримати 1000 гривень за програмою "єПідтримка". Загалом це майже 235 тисяч буковинців. Програма розпочнеться 19 грудня. Суспільне розповідає, як отримати гроші та на що їх можна буде витратити.

Як отримати 1000 гривень за вакцинацію"?

В ефірі Українського радіо керівник команди електронних послуг Денис Іванов та керівник з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації Андрій Набока розповіли, що отримати гроші можна буде так:

  1. Оновити додаток "Дія" на смартфоні до останньої версії. Це можна зробити через додаток "Дія" або в додатку для застосунків (App Store, PlayMarket тощо);
  2. У "Дії" потрібно згенерувати сертифікат про повну вакцинацію. Для цього необхідно зайти в "Послуги" в розділ "Covid-сертифікат". Якщо сертифікат не генерується, можна звернутися до пункту допомоги, який працює в Чернівцях у Юності Буковини з 12:00 до 17:00;
  3. У розділі "Послуги" додатку "Дія" треба натиснути на "єПідтримка";
  4. Далі потрібно обрати банк, в якому згенеруєте віртуальну карту (майже всі найбільші українські банки приєднались до програми, зокрема А-Банк, Монобанк, ПриватБанк, Альфа-Банк, Укргазбанк, згодом до них доєднається й Ощадбанк);
  5. Додати нову карту в платіжну систему телефону (або гаманець) або можна прийти в обраний банк і там безплатно замовити пластикову картку. Гроші на рахунку з’являться за 1-2 дні.
  6. Отримати гроші можна лише через застосунок "Дія", тож людям, які не мають смартфона, пропонують звернутися по допомогу до родичів або пункту допомоги з генерування ковід-сертифікатів. Наприклад, родичі можуть вийти зі свого облікового запису в "Дії", зареєструвати бабусю/дідуся/тощо й згенерувати "ковідну тисячу" за таким же алгоритмом.

Коли запрацює програма?

Програма "єПідтримка", за якою можна отримати 1000 гривень, вже розпочала свою роботу у режимі бета-тестування. У повному обсязі програма запрацює з 19 грудня 2021 року і завершиться 18 грудня 2022 року. Заяву для участі в ній можна подавати протягом цього періоду.

Програма поки розрахована тільки для людей віком від 18 років і з повним курсом щеплення.

На що можна витратити гроші з "єПідтримки"?

1000 гривень за вакцинацію можна буде витратити на культуру, подорожі та спорт. Зокрема, йдеться про купівлю абонентських квитків в спортзал, музеї, концерти, внутрішні авіа- або залізничні подорожі та книги.

При цьому, наступного року українці літнього віку зможуть витратити гроші, зокрема, й на ліки.

Повний перелік магазинів та закладів з'явиться згодом, після старту програми 19 грудня. Зняти ці гроші чи перевести на інший рахунок – неможливо.

З дня, коли кошти будуть зараховані на рахунок у банку, учасник програми матиме 4 місяці, щоб витратити їх. Після того, як сплине цей час, гроші, які залишилися на рахунку, будуть перераховані до державного бюджету.

Чи можна витратити ці гроші на інтернет-покупки?

Витрачати "ковідну тисячу" на інтернет-замовлення можливо, але є одна обов'язкова умова: категорії бізнесу, на які можна витратити кошти, отримані за програмою "єПідтримка", мають відповідати так званим MCC-кодам, які видають банки суб'єктам бізнесу.

Що відомо

  • 19 грудня починається виплата 1000 гривень для повністю вакцинованих українців.
  • Станом на ранок 16 грудня в Україні виявлено понад 9 тисяч нових випадків COVID-19, з них у Чернівецькій області — 151 випадок.
  • Станом на 15 грудня в області першою дозою щепили 262 719 людей, що складає 29,19% населення. Другою дозою імунізували 232 635 осіб.