Харківська облрада затвердила програму розвитку української мови в регіоні

. Суспільне Чернігів

Депутати Харківської обласної ради підтримали програму "Розвиток та функціонування української мови як державної в Харківській області на 2022-2025 роки".

"За" проголосували 87 депутатів обласної ради, повідомляє кореспондент Суспільного.

Програму розробив обласний Департамент науки і освіти спільно з обласною радою та структурними підрозділами облдержадміністрації. Її метою є всебічний розвиток та функціонування мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території Харківської області.

Серед найголовніших проблем, пов'язаних з мовою в регіоні, на думку розробників програми, є:

  • збереження у свідомості значної частки населення області негативних стереотипів щодо статусу і місця української мови в суспільному, культурному житті; штучна заполітизованість та емоційна перевантаженість питання функціонування української мови в області, внаслідок чого мова використовується як інструмент політичної боротьби та є предметом маніпуляцій тощо.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який був на сесії облради, привітав ініціативу Харківської області.

"Харківська обласна рада буде другою в Україні обласною радою, яка приймає таку прекрасну програму", — сказав Кремінь.

На його думку, програма сприятиме тому, щоб звучав "потужний успішний проукраїнський голос Слобожанщини для всіх куточків України, для молоді, яка поспішає сюди на навчання, для людей старшого покоління, для інтелігенції, міжнародних партнерів та кожного, хто вболіває за те, щоб Україна залишалася цілісною, єдиною, такою, яка має успішне і прекрасне майбутнє".

На сесії Тарас Кремінь не висловлював зауважень чиновникам Харківщини, зокрема присутньому на сесії Харківському міському голові Ігорю Терехову, який попри законодавство публічно використовує російську мову. Крім того, Харківська міськрада у Верховному суді добивається визнання законним рішення міськради від 2012 року про російську мову як регіональну.

Що відомо

  • Представники Уповноваженого із захисту державної мови перевірили дотримання мовного законодавства у чотирьох містах України — Києві, Дніпрі, Одесі та Харкові. Найбільше порушень зафіксували у Харкові.