У СБУ Рівненщини розповіли, що було у листі про підготовку вибуху на РАЕС

Ексклюзивно
. сайт РАЕС

Повідомлення про підготовку до вибуху на Рівненській АЕС було написане російською мовою. Про це Суспільному розповів помічник начальника управління СБУ в області з координації антитерористичної діяльності Олександр Пиж. За фактом неправдивого повідомлення відкрили кримінальне провадження.

10 листопада після шостої вечора на ряд офіційних електронних скриньок, зокрема НАЕК "Енергоатом" та Служби безпеки України, надійшли повідомлення про підготовку до вибуху, розповів Олександр Пиж.

"Повідомлення наступного характеру, написане російською мовою: "Это будет самый большой взрыв за последнее время. Ривненская РАЕС и Южноукраинская взлетят в небо". "Слава Аллаху" звучало також. Коротке повідомлення, що це відбудеться до 23-ї години", – коментує він.

Олександр Пиж акцентував, що на такі повідомлення одразу реагують, оскільки АЕС — один з найважливіших терористично уразливих об'єктів. Відтак, залучили усі суб'єкти боротьби з тероризмом.

"Велика станція, велика територія. Вибухотехнічна служба виїхала на місце події. Там працювали й підрозділи Нацполіції, Служби безпеки, Нацгвардії, яка здійснює безпосередньо охорону об'єкта. І силами служби фіззахисту була попередньо обстежена територія. Далі вибухотехнічна служба, після обстеження спільно з кінологами, з'ясувала що будь-яких підозрілих предметів не виявлено, про що було складено відповідний акт", – зазначає заступник начальника УСБУ в області.

Він також повідомив, що за фактом завідомо неправдивого повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками зареєстрували кримінальне провадження. Його розслідуватимуть слідчі Нацполіції.

За такий злочин передбачене позбавлення кримінальне покарання в Україні, яке полягає в ізоляції засудженого від суспільства та поміщенні його до кримінально-виконавчої установи волі від двох до шести років.

Що відомо

  • 10 листопада на Рівненській АЕС отримали повідомлення про можливу диверсію на станції. На АЕС посилили захист та перевірили обладнання чотирьох енергоблоків й об'єкти поруч. Як повідомив Суспільному начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю РАЕС Сергій Гуцало, предметів, які б могли використати для диверсії, не знайшли.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram