У житомирських ОСББ розповіли, яким чином економлять на опаленні і як нарощуватимуть економію далі

Марафон
. Фото: Суспільне Житомир

Керівники житомирських ОСББ на Київській, 47, та на проспекті Незалежності, 39, розповіли, яким чином економлять гроші на опаленні і за рахунок чого планують і далі нарощувати цю економію.

Керівник ОСББ на Київській, 47, Валентин Рибачук кореспондентам Суспільного каже, що з серпня 2021 року ремонтники почали утеплювати фасад та горище їхньої багатоповерхівки. Наразі роботи з утеплення виконані на 70 відсотків.

"Свого часу за кошти по "теплим кредитам" ми встановили індивідуальний тепловий пункт. Це дало нам економію по опаленню – доходило до 30% коштів. Тоді люди побачили, що від цього є вигода. Ми попрацювали з мешканцями і вони підтримали ідею продовжувати утеплення. Якщо ми це зробимо, то 50% економії, я думаю, буде. Це середня сума. Я розраховую на більшу економію", – говорить Валентин Рибачук.

Валентин Рибачук. Фото: Суспільне Житомир

Будинок на Київській, 47. Фото: Суспільне Житомир

"Вигода є, – каже жителька будинку на вулиці Київській, 47, Ірина. – Спочатку нам поставили індивідуальний тепловий пункт і ми сплачували вже набагато менше. Якщо у всіх було більше двох тисяч за тепло, то у нас було 1300 гривень, і це значна різниця в сумах".

Ірина. Фото: Суспільне Житомир

Фото: Суспільне Житомир

Результат втілення програм енергоефективності можна побачити і в будинку №39 на проспекті Незалежності. У цій багатоповерхівці, де розташовані 142 квартири, роботи з утеплення провели за один рік.

"Ми взяли кредит на 700 тисяч гривень і утеплили весь будинок, – розповідає голова ОСББ Михайло Сета. – Було дуже страшно, бо відповідальність за це лежала на мені. Я боявся, що в будинку не буде економії за тепло. Але прийшов опалювальний сезон і мешканці побачили, що ми економимо вдвічі більше від сусіднього будинку, зведеного за таким же проєктом. У нас встановлений індивідуальний тепловий пункт – за рахунок цього ми маємо хорошу економію. Минулоріч максимальна оплата за тепло у трикімнатній квартирі площею 65 квадратних метрів складала 1250 гривень. А бувало таке, що приходили ще менші суми – і 900 гривень, і тисяча".

Михайло Сета. Фото: Суспільне Житомир

Будинок на проспекті Незалежності, 39. Ілюстративне фото: Суспільне Житомир

Михайло Сета каже, що за програмою держава надала їм кредит лише на матеріали. Аби не брати ще один кредит для оплати виконання робіт, мешканці будинку зібрали ці кошти самі – в середньому, вийшло по 5 тисяч гривень з квартири. Весь проєкт обійшовся у півтора мільйона гривень.

Індивідуальний тепловий пункт в будинку на проспекті Незалежності, 39. Фото: Суспільне Житомир

Фото: Суспільне Житомир

Жителька будинку Антоніна Поєнко розповідає, що після утеплення почала платити вдвічі менше за тепло навіть за умови зростання вартості гігакалорії.

"Платіжки набагато менші, ніж були взимку у попередні роки, – говорить Антоніна. – У квартирі постійно тепло. Красота. Та й сам будинок окультурюється".

Антоніна Поєнко. Фото: Суспільне Житомир

"В індивідуальному тепловому пункті є датчик зовнішньої температури повітря, який регулює температуру, – говорить Михайло Сета. – Якщо на вулиці потеплішало, то він автоматично перекриває подачу тепла у будинок. І коли температура у будинку зменшується до мінімального рівня, датчик автоматично відкриває подачу тепла. Таким чином і утворюється економія".

Оксана Рафальська. Фото: Суспільне Житомир

За словами регіональної консультантки ОСББ з питань енергоефективності Оксани Рафальської, у програмах енергоефективності беруть участь 17 житомирських ОСББ.

"Програма "Енергодім" передбачає реалізацію у три етапи. На першому з них проводиться енергоаудит. 70% вартості енергоаудиту фонд відшкодовує. 70% вартості виготовлення проєктної документації та експертизи фонд теж відшкодовує. Від будівельних робіт на утеплення за пакетом Б "Комплексний" відшкодовує 50% суми. На пакет А "Легкий" – 40% компенсації. Але ті ОСББ, які подали заявку першими, вони отримають ще плюс ще 20% – тобто вони матимуть 70% відшкодування", – каже Оксана Рафальська.

Ще по темі марафону "Опалювальний сезон: більше тепла за менші гроші"

  • Котельня школи у Житомирі працює на біопаливі – гранулах спресованої соломи.
  • Житель Житомирщини обігріває будинок станцією з сонячних батарей.
  • Житомирська експертка розповіла, як модернізувати будинок, щоб платити менше за тепло.
  • На Житомирщині дві школи та дитсадок лишаються без тепла, бо постачальник відмовився продавати газ.

Читайте нас у Telegram: головні новини Житомирщини