Вакцина в наявності: у Черкасах розпочали проводити щеплення від грипу

. Суспільне Черкаси

Вакцину від грипу відсьогодні, 27 вересня, можна придбати або замовити в аптеці. Про це розповів заступник директора обласного комунального підприємства "Фармація" Микола Мотренко.

Він зазначив, що нині у наявності препарати корейського виробництва, а на початку жовтня надійдуть нідерландського та французького.

Суспільне Черкаси

Черкащанка Анжела Дубінська вакцину від грипу для родини попередньо замовила в аптеці. До поліклініки її везла в термосумці.

"Там нам дали нульовий чек, на якому видно, у який саме день і час було придбано. І видають вакцину в аптеці тільки за умови, якщо ми маємо свою термосумку".

Жінка зі своїм чоловіком вакцинуватимуться завтра, 28 вересня. Сьогодні на щеплення привела синів. За словами черкащанки, усі сім’єю вони роблять щеплення щороку, аби зберегти і час, і здоров’я:

"Я не хочу, щоб вони страждали від температури, від ускладнень, які, на жаль, справді трапляються".

Лікарка Любов Болванович розповіла, що вакцинація від грипу – найдієвіший спосіб захиститися від ускладнень і дітям, і дорослим. Протипоказання є, але їх небагато:

"Прямі протипоказання – це тільки діти, які мали в анамнезі судоми, або підвищений внутрішньочерепний тиск. Такі діти, залежно від епідситуації, також щеплюються, але в умовах стаціонару. Також діти з онкозахворюваннями".

Суспільне Черкаси

Також серед протипоказань — алергія на компоненти вакцини, лихоманка та пацієнти з активним захворюванням серця чи судин. Краще щеплюватися у вересні-жовтні, до того, як вірус розповсюдиться:

"Ще не сезон. Зазвичай, ми його чекаємо у листопаді, грудні й січні. Іноді буває аж у лютому виникають ці спалахи. Це залежить від прогнозів, коли буде епідемія грипу, це статистика надає нам таку інформацію, але зазвичай, це вересень-листопад".

Завідувачка аптеки комунальної мережі "Фармація" Наталія Демченко зазначила, що торік вакцини з’явилися в продажу 20-го жовтня. Цьогоріч одна з вакцин – корейського виробництва — вже доступна в Черкасах.

"Вже десь близько 50 вакцин реалізовано. Замовлень багато є, люди записуються за місяць, у нас є великий список бажаючих", — додала завідувачка.

Суспільне Черкаси

Микола Мотренко розповів, що наразі очікують препарати нідерландського та французького виробника. Ціна коливається від 280 до 450 гривень:

"Очікується, що в Україну надійде близько 500 тисяч доз цієї вакцини. Я вважаю, що в цьому році населення, яке бажає вакцинуватися, буде забезпечене даними вакцинами. На даний час ми отримали десь близько 900 доз".

Керівниця Обласного лабораторного центру Людмила Кравченко зазначила, що контролювати ситуацію щодо захворюваності населення на грип у регіоні розпочнуть наступного тижня.

Авторки Наталія Старинець та Тетяна Недбайло

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також