КМДА планує відкрити Подільсько-Воскресенський міст для автівок до кінця року

. Фото: пресслужба КМДА

Столична влада планує запустити автосполучення Подільсько-Воскресенським мостом до кінця року.

Про це розповів перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник, передає пресцентр відомства.

За його словами, наразі на мосту демонтують тимчасові опори та здійснюють благоустрій заїзду зі сторони вулиць Нижній і Верхній Вал на Подолі.

Чиновник зауважив, що наступним кроком після відкриття автосполучення буде будівництво метрополітену.

"Сьогодні є надії, що ми зможемо знайти інвестора, щоб будувати метрополітен. Це великі європейські банки – їх є декілька – які готові надавати місту достатньо дешеві кредити для будівництва метрополітену", – сказав Поворозник.

Він уточнив, що наразі ведуться активні роботи на території Русанівських садів. Зокрема, будується частина метрополітену, який "має там піти під землю, під залізницю". Крім того, споруджується перехід через залізницю, аби можна було доїхати до вулиці Оноре де Бальзака на Троєщині.

За попередніми розрахунками, на будівництво 18 нових станцій необхідно близько 2,3 млрд доларів. Звести їх можна за 5 років активного будівництва.

Що відомо

  • В 1993 році Кабінет Міністрів схвалив документацію щодо будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу. Запланована довжина моста була 7,04 км. Але найцікавіше, що побудувати його збиралися до 2002 року.
  • Підготовчі роботи з будівництва моста розпочали в 1996 році. Через рік будівництво призупинили у зв’язку з браком фінансування. У 2003 році КМДА вирішила відновити підготовчі роботи. У 2011 році вдалося здати в експлуатацію першу чергу моста, а також відкрити рух по Гаванському мосту і естакаду на вулиці Набережно-Хрещатицька.
  • У 2016 році КМДА перезатвердила проєкт будівництва. Згідно з цим проєктом, довжина мостового переходу – 10,17 км, пропускна спроможність – 60 тисяч автомобілів на добу, передбачено 6 смуг руху і дві колії метро.
  • Відкрити Подільсько-Воскресенський міст обіцяли багато чиновників. Наприклад, колишній міський голова Києва Леонід Черновецький обіцяв, що до 2011 року на Троєщину через міст побудують метро.
  • Експрем'єр-міністр Микола Азаров обіцяв, що Подільсько-Воскресенський міст почне функціонувати в кінці 2011 – на початку 2012 року. Колишній голова КМДА Олександр Попов обіцяв запустити автомобільний рух мостом у другій половині 2013-го.
  • У січні 2019 року київський міський голова Віталій Кличко заявив, що за умов належного фінансування потрібно приблизно 1,5-2 роки, щоб запустити автосполучення через Подільсько-Воскресенський міст.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!