"Через родичів легалізують незаконно здобуті активи”. Експерти — про ризики податкової амністії

. Associated Press

Починаючи з 1 вересня українці зможуть легалізувати свої активи за допомогою так званої "податкової амністії". Фізичним особам пропонується добровільно задекларувати статки, сплатити податок та розпоряджатися майном, уникнувши кримінального покарання. Закон про податкову амністію, ініційований президентом Володимиром Зеленським, Верховна рада прийняла 15 червня голосами 243-х народних депутатів. Хто підпадає під нові законодавчі норми та які можуть виникнути ризики дізнавалося Суспільне.

Під податкову амністію підпадуть не всі

Одноразове добровільне декларування активів стане доступним для громадян України з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022. Натомість не зможуть амністуватися громадяни, які з 1 січня 2010 року, виконували публічні функції та ті, до кого застосовувалися спеціальні економічні санкції.

Декларувати квартиру площею до 120 квадратних метрів або будинок до 240 квадратних метрів, нежитлове приміщення до 60 квадратних метрів, транспортний засіб вартістю до 2,25 мільйона гривень (якщо це не яхта, літак, гелікоптер чи автобус) – не потрібно. Не оподатковуються також і інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень.

Читайте також: Наскільки закон про податкову амністію є необхідним та чи буде ефективним

Легалізація доходів не зачепить малого підприємця, а перш за все буде цікава середньому бізнесу, розповів виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

“Ми говоримо про тих людей, які не вели кримінального бізнесу, не виводили прибутки в офшори. Через бажання зменшити податки, які вони сплачували, або через обмеження валютного законодавства України” – каже Вишлінський.

Гліб Вишлінський: податкова амністія буде важлива для середнього бізнеса. Facebook / Hlib Vyshlinsky

Він зазначає, що податкова амністія може бути зручним механізмом, щоб "відбілити" ці гроші.

Які податки треба буде сплатити

Найменша ставка податку складатиме 2,5% і стосуватиметься тих, хто має облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), 5% доведеться сплатити за майно чи кошти, розміщені в Україні. Найвища ставка складатиме 9%, її можуть сплатити власники активів за кордоном. Звільнитися від кримінальної відповідальності можна буде задекларувавши активи, які були здобуті до 1 січня 2021 року.

Декларувати можна нерухомість, валюту та цінні папери, готівку треба покласти в банк. На думку Вишлінського, найбільше декларуватимуть облігації внутрішньої державної позики.

“Я думаю що більшість все ж таки піде не в 5%, а у 2,5% вкладеної облігації внутрішньої позики, тому що ставки за цими облігаціями є на сьогодні, досить великими 12 %, краще вкласти і ще й заробити цю дохідність в гривнях”, – додає експерт.

Переваги та ризики податкової амністії

Голова представництва міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман сказав що МВФ скептично ставиться до ідеї податкових амністій загалом, оскільки в довгостроковій перспективі вони шкодять стягненню податків.

Голова Аналітичного центру “Інститут законодавчих ідей” Тетяна Хутор назвала кілька ризиків податкової амністії. Перший пов’язаний з підривом довіри суспільства до податкових органів.

“Виходить так, що одні громадяни платять податки в повному обсязі, причому ті, які отримують не найвищі заробітні плати. А громадяни, які мають великі статки й отримують доходи з різних джерел – вони не оподатковують велику їх частину. Таким чином ми говоримо про певну нерівність”, – каже Хутор.

Читайте також: Чого очікувати від податкових амністій Зеленського. Пояснює експерт

Податкова амністія не торкнеться теперішніх та колишніх чиновників і олігархів. Проте, вони й не потребують амністії, вважає старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Володимир Дубровський.

“Всі доходи, які вони хотіли амністувати, так би мовити, в лапках, вони вже давно інвестували в економіку України. Це робили не тільки олігархи, це робив весь великий та середній бізнес” – каже Дубровський.

Однак законом можуть скористатися чиновники, які зможуть легалізувати доходи через родичів: недоброчесні посадовці, чиновники через своїх близьких можуть легалізувати незаконно здобуті активи.

Як буде проводитися перевірка активів поки що не зрозуміло, зазначає Гліб Вишлінський: “Питання в тому, як ти перевіриш і доведеш, що в тебе на островах умовно 10 мільйонів доларів і ти хочеш їх завести й кажеш, що в тебе легальна торгівля металопродукцією. Але ж ніхто не перевірить скільки ти наторгував на цій продукції у 2000 році”.

Читайте також: Експерт розповів, коли почне зростати українська економіка

Експерти Міжнародного валютного фонду аналізують ухвалений закон про податкову амністію на предмет неможливості його використання для відмивання коштів та корупції, а також щодо ефективності процедур перевірки.

"Законом також мають бути впроваджені надійні процедури ретельної перевірки з метою недопущення зловживань публічними діячами, їхніми родичами і тісно пов'язаними особами" – заявив голова українського представництва Фонду Йоста Люнгман.

За словами голови фінансового комітету Верховної ради Данила Гетманцева, податкова амністія зможе вивести з тіні приблизно 20 мільярдів доларів. Водночас прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сподівається хоча б на мільярди в гривнях. Голова Аналітичного центру “Інститут законодавчих ідей” Тетяна Хутор вважає, що закон запрацює лише тоді, коли податкові органи почнуть працювати прозоро.

“Якщо держава не перезапустить і не зробить діяльність податкових органів більше ефективною, прозорою, то цей інструмент просто провалиться” – каже Хутор.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!