Велика реставрація заповідника "Самчики" на Хмельниччині: скільки треба грошей та коли їх очікувати

. Фото: Суспільне.

Державний історико-культурний заповідник «Самчики», що знаходиться у Хмельниькому районі, потрапив до другої черги фінансування в рамках програми «Велика реставрація».

Про це Суспільному розповіла заступниця начальника управління культури Департаменту інформаційної діяльності, культури та релігій Хмельницької ОДА Валентина Лукашук.

За її словами, попередньо заповідник, з ще трьома історико-культурними пам'ятками Хмельниччини, увійшли до 109 об’єктів культурної спадщини, на які передбачається державне фінансування на їх повну реставрацію.

На реставрацію "Самчиків" потрібно понад 80 мільйонів

Востаннє реставрація в державному історико-культурному заповіднику «Самчики» відбувалася у 2004 році, розповідає його директор Богдан Пажимський. Тоді за 234 тисячі гривень перекрили дах. На проєкт «Велика реставрація» подались в березні 2021 року, додає Богдан Пажимський.

Реставрація у Самчиках востаннє відбувалася у 2004 році. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

«Президетська програма «Велика реставрація» буде проходити протягом трьох років. Перше, що необхідно – виготовити проєктно-кошторисну документацію. На це потрібно 3,5 мільйони гривень. А надалі - орієнтовно 77 мільйонів гривень за два роки, аби повністю зробити екстер’єр та інтер’єр палацу», - каже директор заповіднику.

Всередині самого палацу реставрацї потребує автентичний паркет та єдина в Україні японська кімната. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

З його слів, реставрувати заповідник потрібно комплексно – і палац, і прилеглу до нього територію. Тому заповідник Самчики подав чотири об’єкти на реставрацію - це палац, брама та прибрамні будинки, а також територія, додає Богдан Пажимський.

«Всередині самого палацу реставрацї потребує автентичний паркет та єдина в Україні японська кімната, яка відображає орієнталістичну течію в мистецтві Європи та України XVIII-початку XIX століть», - розповідає директор заповіднику «Самчики».

Виділених грошей вистачає лише на зарплату

За словами Богдана Пажимського, заповідник наразі фінансується лише з обласного бюджету, але цих грошей вистачає лише на утримання штату працівників.

«Цьогоріч нам виділили 1 мільйон 700 тисяч гривень на рік. Жодна копійка більше не виділяється, навіть на проведення поточного ремонту. Все, що ми проводимо з догляду території, проведення ремонтних робіт, – це все кошти, зароблені нами на екскурсіях, на додаткових платних послугах», - пояснює Богдан Пажимський.

Цьогоріч на утримання заповіднику "Самчики" з обласного бюджету виділили 1,7 мільйонів гривень. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

Але державного фінансування в рамках програми «Велика реконструкція» історико-культурний заповідник «Самчики» у цьому році не отримає через обмежений бюджет самої програми, розповідає заступниця начальника управління культури Хмельницької ОДА Валентина Лукашук.

Кошти на реставрацію держава дасть, але не зараз

«У першу чергу профінансують реставраційні роботи за програмою «Велика реконструкція» на тих об'єктах, які перебувають у підпорядкуванні самого Міністерства культури. Ті 109 об’єктів, які були відібрані до програми, усі мають можливість отримати гроші, але більша частина з них, у тому числі й ті, що знаходяться на Хмельниччині, потраплять у другу чергу фінансування. Звсно, ми б хотіли в цьому році почати якісь роботи та отримати на них державні кошти, але... Сподіваємося, що така можливість ще буде, що десь буде перерозподіл бюджету в другому півріччі, і кошти на реконструкцію будуть виділені й Хмельницькій ОДА", - коментує Валентина Лукашук.

Посадовиця додає: разом із палацом у Самчиках, державних коштів на реставрацію в Хмельницькй області очікують Меджибізька та Кам’янець-Подільська фортеці.

Що відомо