Розслідування ICAO та жорсткі наслідки. Як світ реагує на затримання засновника NEXTA

. pixabay

Низка європейських лідерів та інституцій висловили занепокоєння та обурення з приводу безпрецедентної спецоперації Білорусі з вимушеною посадкою літака Ryanair в аеропорту Мінська та затриманням білоруського опозиційного журналіста, засновника та екс-головреда Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Суспільне зібрало реакції світових лідерів на цей інцидент.

Одним із перших на цю ситуацію відреагував президент Литви Гітанас Науседа. Він назвав затримання Протасевича "безпрецедентною подією" та закликав режим Лукашенка негайно звільнити журналіста.

"За цими огидними діями стоїть білоруський режим. Вимагаю терміново звільнити Романа Протасевича!", — написав литовський лідер у Twitter.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає неприйнятною вимушену посадку у Мінську літака Ryanair, на борту якого перебував редактор опозиційного телеграм-каналу, та наголосила, що такі дії повинні мати наслідки.

"Змушувати до посадки у Мінську рейс з Афін до Вільнюса – категорично неприйнятно. УСІ пасажири повинні мати можливість негайно продовжити подорож до Вільнюса, у безпеці для себе. Будь-які порушення правил міжнародного транспортного сполучення повинні мати наслідки", – заявила вона у Twitter.

Аналогічної думки дотримується й головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, який попередив, що Євросоюз пильно стежить за розвитком ситуації.

"Це (вимушена посадка літака – ред.) абсолютно неприйнятно. Ми вважаємо владу Білорусі відповідальною за безпеку усіх пасажирів та літака. Усі пасажирі повинні мати можливість негайно продовжити подорож", – заявив він у Twitter.

Своєю чергою президент Євроради Шарль Мішель закликав владу Білорусі негайно відпустити літак і всіх пасажирів.

"З приводу цього інциденту необхідне розслідування ICAOICAO (International Civil Aviation Organization) або Міжнародна організація цивільної авіації, — спеціалізована установа ООН, що встановлює міжнародні норми цивільної авіації та координує її розвиток з метою підвищення безпеки та ефективності.", – вважає він.

Читайте також: Чи загрожує Протасевичу смертна кара. Відповідають білоруські журналісти

Президент Європейської народної партії, екс-голова Європейської Ради Дональд Туск вважає, що невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко став загрозою для міжнародної безпеки.

"Лукашенко став загрозою не тільки для своїх громадян, а й для міжнародної безпеки. Його акт державного тероризму вимагає негайної і жорсткої реакції всіх європейських урядів та інститутів", – написав він у Twitter.

Водночас глава МЗС Великої Британії Домінік Рааб пригрозив Лукашенку наслідками через інцидент з літаком та затримання Протасевича.

"Ми координуємося з нашими спільниками. Ці жахливі дії у виконанні Лукашенко не залишаться без наслідків", – заявив британський міністр.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив про необхідність єдиної європейської позиції щодо інциденту із затриманням літака.

"Угон рейсу Ryanair білоруською владою неприпустимий. Необхідна тверда і єдина реакція європейців. Всім пасажирам цього рейсу, включаючи можливих білоруських опозиціонерів, необхідно дозволити негайно покинути Білорусь", – зажадав французький міністр.

Тим часом Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) також висловила стурбованість з приводу інциденту з екстреною посадкою літака Ryanair у Мінську. В організації зазначили, що це може суперечити Чиказькій конвенції, яка встановлює основні принципи роботи міжнародної авіації. В ICAO додали, що початок міжнародного розслідування щодо випадків блокади повітряного транспорту має бути погоджено на дипломатичному рівні.

Що відомо

  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair, який екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування.
  • Президент Литви Гітанас Науседа звернувся до Білорусі з вимогою негайно звільнити Романа Протасевич
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та зажадали його звільнення.
  • У Києві під будівлею МЗС українці та білоруси влаштували акцію протесту проти затримання білоруського опозиційного журналіста Романа Протасевича.
  • У жовтні 2020 року Центральний районний суд Мінська визнав Telegram-канал Nexta і логотип видання екстремістськими матеріалами.
  • У середині березня 2021 року засновник опозиційного Телеграм-каналу NEXTA Степан Путило заявив, що його ресурс більше не координуватиме акції протестів у Білорусі. Натомість команда проєкту зосередиться на розслідуваннях злочинів режиму Олександра Лукашенка.
  • У березні Управління Слідчого комітету Білорусі по Мінську зажадало визнати редакцію мережі Telegram-каналів NEXTA "іноземною екстремістською організацією" та заборонити її діяльність на території країни.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!