У Подільському зоопарку ведмеді прокидаються після зимової сплячки

.

Дитинча гімалайських ведмедів Роксі, що мешкає у Подільському зоопарку, разом з батьками вийшло з барлогу після першої зимової сплячки. І досі залишається таємницею, скільки дитинчат у ведмедиці Умки, яка народила вперше за 15 років. Вона вже 2 місяці не вилазить з барлогу.

Вежмежа Роксі

Народилося ведмежа торік на Різдво. Працівники Подільського зоопарку назвали вежмежа — Роксоланою або Роксі. Вона, розповідає екскурсовод Віта Сидорук, вибаглива, як і всі жінки. Коли сонячно — грається, а коли похмура погода — дрімає на мамі чи батькові.

Взимку у сплячку впали всією сім'єю. Це була перша зимівля Роксі у барлозі. Вийшли з неї нещодавно, і теж, усі разом, — розповідає доглядач за тваринами Леонід Буркан.

"Спали недовго, бо мороз несильний був", — розповідає Леонід Буркан.

Щойно закінчиться світова пандемія — дитинча гімалайського ведмедя поїде в Угорський зоопарк, каже Буркан.

Ведмедиця Умка

У сусідньому вольєрі, де мешкають трійко бурих ведмедів, з барлогу досі не вилізла Умка. Ведмедиці — 15 років. І коли вона в січні почала рити собі барліг, працівники зоопарку спершу думали, що то вона так готується до сплячки, а виявилося — що до поповнення.

Скількох ведмежат, одного чи двох, народила Умка — поки невідомо, каже Леонід Буркан. Додає, це її перше потомство.

"Ми з нею боролися, засипали берлогу. В неї є штучна, але вона не захотіла там народжувати і сама рила своїми силами. Зранку ми кидаємо їй їжу, стараємся потрапити в берлогу, бо ніхто не бачив щоб вона виходила" — каже Леонід Буркан.

Побачити потомство бурих ведмедів у зоопарку очікують за два тижні. Поки самця відселили з вольєру, до ведмежат він звикатиме поступово.

Ведмеді Маша і Макс

Поки Умка не вивела дитинчат, до її лігвища пара інших ведмедів (Маша і Макс) підходити бояться. Тож і собі взялися барлогу рити — розповідає Віта Сидорук. Керує будівництвом ведмедиця. То сама риє, то лише спостерігає і лапою вказує Максу, що робити. Вони потомства ще не приводили.

"Вони народжують на Різдво. Наразі вони риють, інстинкт хижака. Вчора весь день Макс працював, а мама сиділа і показувала, а сьогодні навпаки сама працює" — говорить Віта Сидорук, екскурсовод.

Читайте також: Диких тварин не турбувати. На Вінниччині з 1 квітня розпочнеться "сезон тиші"