"Ми розносимо пошту у будь-яку погоду". Історії листонош з Тернопільщини

"Ми розносимо пошту у будь-яку погоду". Історії листонош з Тернопільщини

"Ми розносимо пошту у будь-яку погоду". Історії листонош з Тернопільщини
. Суспільне Тернопіль

Їхнє професійне правило – не читати чужої кореспонденції та працювати у будь-яку погоду. Розповідають працівниці Великогаївського відділення поштового зв’язку. Тут працюють листоноші, які обслуговують 1500 дворів. До Всесвітнього дня пошти вони розповіли про свою роботу.

Надія Шлапак щодня проїжджає на велосипеді 15 кілометрів, щоб розвезти пошту на своїй дільниці. За її словами, в дорозі проводить 7 годин у день.

"Обслуговую 650 дворів, але в робочий день більше триста, як який день", каже Шлапак.

Пенсіонерці Дарії Майці 84 роки. 15 з них листоноша Надія Шлапак привозить їй пошту, допомагає сплатити комунальні послуги та розповідає новини.

Леся Процик у місцевому відділенні працює листоношею 16 років. Жінка розповідає, які є труднощі в роботі:

"Є страх, що йдеш в село, а лісів багато. Переборюю страх і йду далі. Боюся, щоб не пограбували. Люблю людей, люблю з ними говорити, принести їм якісь новини. Ми їм приходимо в любу погоду".

У відділенні поштового зв’язку сортує газети листоноша Наталія Міляк:

"Я 7 років працюю, але мені дуже подобається з людьми говорити, слухати, вони розказують за колишнє життя, звідки приїхали".

Працівники Великогаївського відділення зв’язку обслуговують 4500 жителів села. Працюють 3 листоноші, - каже його керівниця Тетяна Штимер. З цієї професії кар’єру в "Укрпошті" розпочинала 25 років тому.

На Тернопільщині є 380 поштових відділень. Там працюють близько 2000 працівників. Про це розповів заступник директора Тернопільської дирекції Укрпошта Богдан Ціцький.

Всесвітній день пошти відзначають щорічно 9 жовтня з ініціативи Організації Об’єднаних Націй. Рішення про його заснування було прийняте на конгресі Всесвітнього поштового союзу в 1969 році.

На початок