В Україні вперше за 15 років провели трансплантацію серця. Пацієнта доставили з Ковеля до Києва

В Україні вперше за 15 років провели трансплантацію серця. Пацієнта доставили з Ковеля до Києва

В Україні вперше за 15 років провели трансплантацію серця. Пацієнта доставили з Ковеля до Києва
.

56-річний Василь Міговка з Білої церкви отримав нове серце в рамках першої за 15 років трансплантації серця в Україні.

26 грудня чоловіка транспортують з Ковеля до Києва для лікування в Інституті серця.

Успішна операція пройшла 25 грудня у Ковельській лікарні. Операція з трансплантації серця відбулася в Україні вперше за останні 15 років, розповіла речниця Ковельського територіального медичного об’єднання Олена Деркач.

Донором став пацієнт з відкритою черепно-мозковою травмою, в якого бригадою спеціалістів констатована смерть мозку. Родичі дали згоду на проведення операції, вилучення органів померлого для пересадки і цим врятували здоров’я та життя трьом пацієнтам, каже Олена Деркач. Операцію з пересадки серця провели ковельські хірурги на чолі з керівником Інституту серця МОЗ України лікарем-кардіохірургом Борисом Тодуровим.

Чоловіка з новим серцем перевозять з Ковеля до Києва
Чоловіка з новим серцем перевозять з Ковеля до Києва.
Source: Оригінальне/UA.Волинь

жінка з пересадженою ниркою
жінка з пересадженою ниркою.
Source: Оригінальне/UA.Волинь

Лікар-хірург Ковельського МТМО Олександр Голуб: "Детурація 98, пульс 100. Це норма. Він на підтримуючих препаратах зараз. І це все добре. Динаміка стабільна повністю".

З таким настроєм пацієнт Василь Міговка готується до дороги. Нині пацієнт вирушає з Ковеля до Києва.

Чоловікові 56. Розповідає: мав хворобу, яку в народі називають «бичаче серце». У вівторок о першій годині дня телефоном сказали, що у Ковелі є донорській орган. За кілька годин син привіз чоловіка з Білої Церкви на Волинь.

Пересадили серце Василь Міговка: "Ми ж їхали по-срочному. – Скажіть, чи якесь хвилювання було? – Ніякого, я з радістю їхав. Я вже знав, що мені недовго залишилось. - Ви себе напередодні погано почували? – Да, да".

Син прооперованого Василь Міговка: "Я прийшов на другій день, коли він уже в себе прийшов, я кажу: - Як дихати? Легше? - А він зняв маску і глибоко почав дихати. Я зразу побачив, що йому легше".

Операцію з трансплантації серця провели ковельські лікарі на чолі з керівником Інституту Серця МОЗ України Борисом Тодуровим. На Волинь приїхав лікар-реаніматолог Євген Боярчук, якій стежить за пацієнтом після пересадки органу.

Лікар-реаніматолог Інституту Серця МОЗ України Євген Боярчук: "Наша вже задача була стабілізувати до кінця стан пацієнта і підготувати його до транспортування на Київ. – Скажіть, що його очікує в Києві? – В Києві він приїде в реанімацію, у палату інтенсивної терапії, де буде знаходитись декілька днів, і підготується для переведення в палату більш вільного режиму, де він зможе вставати".

Донором став 46 річний чоловік, в якого після падіння з висоти і закритої черепно-мозкової травми констатували смерть мозку. До початку трансплантації, ковельські лікарі забезпечили життєдіяльність донорських органів, розповів медик Іван Міськів.

Лікар-перфузіолог Ковельського МТМО Іван Міськів: "В операційній ми налагодили штучний кровообіг, для забезпечення життєдіяльності організму, органи треба було зберегти. Ми забезпечили доставку кисню, циркуляцію кровообігу, помірну гіпотермію, тобто охолодили до 32 градусів для зменшення потреб в кисні. Так органи краще зберігаються. Видалили серце".

В іншій палаті у Ковельському медоб’єднанні - волинянка Наталія Єфімчук. Жінці пересадили нирку від того ж донора. Хірург Максим Овечко каже: 6 років у жінки не працювали власні нирки.

Завідувач відділення трансплантації Ковельського МТМО Максим Овечко: "Вона з нашого району, перебувала в нас на програмі постійного гемодіалізу. Тому вона була планова в листку очікування. Коли з’явився потенційний донор ми її викликали, провели тести і ось бачите результат".

Реабілітація Наталії з донорською ниркою триватиме майже місяць, каже лікар Максим Овечко.

Пересадили нирку Наталія Єфімчук: "Життя подарували більш-менш нормальне, не таке як я їздила 6 років на діаліз. Їздила три рази в тиждень. І важко було, і неспроможність така була".

Другу нирку від донора перевезли пацієнтові у київську клініку.

На початок