У Чернігові мешканці зруйнованого гуртожитку не отримали компенсацій. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Чернігові мешканці зруйнованого гуртожитку не отримали компенсацій. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Чернігові мешканці зруйнованого гуртожитку не отримали компенсацій. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Суспільне: Чернігів

Жителі зруйнованого гуртожитку на вул. Попудренка, 16 у Чернігові досі не отримали ані компенсацій, ані власного житла. У 2016 році після обвалу їх розселили до інших гуртожитків, обіцяли, що це тимчасово.

З того часу міська рада планувала спочатку реконструювати будівлю. Потім від цієї ідеї відмовилися та прийняли програму із заміни застарілого житлового фонду. Ця програма діє 2 роки. Минулого четверга на сесії міськради комунальному підприємству «Чернігівбудінвест» виділили дві вільні земельні ділянки біля зруйнованої будівлі. Це потрібно, щоб зацікавити інвестора більшими площами, сказав заступник начальника Олександр Сердюк.

«Нам сказали: це тимчасово. Особисто мені міський голова сказав, що це тимчасово.»

Майже 4 роки Ганна Портянко вимушена жити у тимчасовому житлі – гуртожитку №6 Національного університету «Чернігівська політехніка», або ж так званій «зеленці».

Тут на 36 сімей одна душова та санвузол. У кімнаті гуляє вітер через протяги.

Ганна – одна зі 180 мешканців будинку на вул. Попудренка, 16, які втратили дім через обвал стіни гуртожитку 12 грудня 2016 року. Тоді травмувалися семеро. Одна жінка, їй було 25, загинула під уламками.

Обвалилися чотири поверхи, зруйнованими лишилися 8 кімнат. Тоді ж на місці подій мешканці розповідали, що буквально чули, як будівля тріщить. Востаннє до ЖЕКу зверталися в день обвалу.

Про стан будівлі в КП «Новозаводське», яке її обслуговувало, знали давно. Це підтверджують дані з журналів обліку, каже прес-секретарка прокуратури області Тетяна Похілько.

За фактом службової недбалості тоді відкрили кримінальне провадження, приміщення гуртожитку – арештували, а людей розселили. Ані компенсацій, ані власного житла вони досі не отримали.

«Ми зверталися до президента, до Верховної Ради, писали депутату Полякову, потім знову президенту. Написали лист Семінському», - розповдає мешканка гуртожитку Ганна Портянко.

Міський голова коментувати ситуацію відмовляється. Доручає це зробити начальнику юридичного відділу Роману Миколаєнко. З його слів, у 2017 році місто планувало реконструювати гуртожиток, на це виділяли понад 14 мільйонів гривень. У 2018-му – від цієї ідеї відмовилися та прийняли програму, яка передбачає заміну застарілого житлового фонду. Каже, ситуація не рушає з місця, бо будівля досі під арештом. Наразі справа слухається в апеляційному суді, наступне засідання призначене на листопад.

Програма з заміни застарілого житлового фонду працює другий рік, на 2020-й у ній передбачено 15 мільйонів гривень. Досі жодного проєкту в її рамках не реалізували, зруйнований гуртожиток має стати першим. За словами заступника КП «Черінгівбудінвест» Олександра Сердюка, на сьогодні для інвестора це збитковий об’єкт.

Наразі підприємство формує привабливу для інвестора земельну ділянку. На минулій сесії міської ради для цього відвели два вільних шматки землі біля гуртожитку. До листопада, каже Олександр Сердюк, цей процес має завершитися, тоді ж зможуть провести конкурс. На участь у програмі погодилися 98% жителів Попудренка, 16.

Читайте також:

"Через калюжу не можуть потрапити додому жителі будинку у Чернігові"

На початок